≡ Menu

7 супер храни срещу косопад

Яжте авокадо при косопад

Кога да последен път си купихте здравословна храна? Може би този въпрос звучи малко налудничаво, но специалистите по здравословно хранене отдавна са открили, че съдържанието на чинията ви има много по – голямо значение за наличие или липса на косопад, отколкото можете да си представите.

Списъкът с пропуски в диетата, които водят до изтощаване и начупване на косата е огромен, така че няма какво да чакате, а помогнете на косата си да стане гъста и красива с тези седем супер храни срещу косопад.

Авокадо

Много статии на тема косопад са посветени на авокадото, тъй като този плод е едно от най – силните оръжия в борбата за хубава коса. Съдържа в себе си огромни количества хранителни вещества, които подхранват космените фоликули и подобряват състоянието на скалпа като цяло. Авокадото съдържа големи количества от витамините В комплекс, които се грижат за правилното функциониране на мускулите, психиката и сърдечно – съдовата система. Не се притеснявайте, ако не си падате по пресните плодове, В комплекс се съдържа и в жълтъците, бананите, ядките и пълнозърнестите храни.

Червени чушки и ягоди

Въпреки че на пръв поглед съчетанието от чушки и ягоди изглежда странно, те имат една обща и характерна черта – високото съдържание на витамин С. Това специално вещество е супер полезно срещу косопад, защото спомага за увеличаване притока на кръв към скалпа и така предпазва косата от дехидратиране. За да се радвате на добро здраве, всеки ден трябва да приемате по 100 милиграма витамин С. Пресметнато в чушки и ягоди, това прави по около триста грама от плода или зеленчука. Богати на този витамин са и цитрусовите плодове и броколите.

Спанак

Витамин А е колкото популярен, толкова и пренебрегван. Често домакините забравят да включат в менюто богати на това вещество храни и поради тази причина е добре да се запасите със спанак. Имайте предвид, че само 50 грама спанак съдържа в себе си достатъчния дневен прием на витамин А, който е отговорен за развитието и функционилането на епителните клетки. Той ще ви помогне не само срещу косопад, но също така ще придаде блясък на кожата и вашите устни. Консумирайте също така достатъчно картофи, пъпеш и моркови.

Бира

Не се учудвайте – бирата е отлично средство срещу косопад. Малките количества от пенливата течност са естествен източник на силиций, който елемент доказано укрепва и сгъстява косата. Последните проучвания доказват, че силицият хидратира скалпа и заздравява косъма. За да постигнете отлични резултати при косопад, всеки ден изплаквайте главата с една чаша бира.

Гъби

Отдавна се знае, че гъбите са пълни с антиоксиданти. Съдържат и солидни количества пантотенова киселина (витамин В5), която се използва като основна съставка във всички съвременни шампоани. В5 е от съществено значение за регулиране притока на кръв и специалистите категорично твърдят, че предотвратява появата на косопад и побеляването. Въпреки че все още не са направени достатъчно клинични изследвания, за здравето на косата е препоръчително редовно да ядете гъби. Пантотеновата киселина се намира още в яйцата, омарите, царевицата и пълнозърнестите храни.

Риба тон

Искате да имате здрава и силна коса? Храненето с риба тон ще ви помогне да се поддържате в перфектна форма. Риба тон е пълна догоре с така важните за организма протеини и полезни Омега-3 мастни киселини, които спомагат за засилване на имунната систем. Препоръчва се, възрастните индивиди да ядат поне по 300 грама риба тон два пъти в седмицата, за да се снабдят с достатъчно Омега-3 киселини. Подобен ефект се постига и чрез консумация на сьомга, пъстърва и сардини.

Стриди

Стридите, както и всички останали морски дарове, с право могат да се наредят сред супер храните срещу косопад. Изследвания показват, че само в една стрида се съдържат около 37 милиграма цинк, който по принцип липсва в менюто на модерния човек. Ниските нива на този минерал в тялото често довят до изтощаване и счупване на космите, допринасят и за изсушаване на кожата. Приемът на подходящо количество цинк не само ще ви избави от косопад, но ще направи кожата ви гладка и мека като на бебе.

Полуготови храни

Забравете за полуготовите храни. Знам, знам, всички сте много изморени и изнервени от тежкия работен ден, децата не ви оставят да готвите на спокойствие, а и малко ви мързи. Но ако искате да се радвате на добро здраве и да не страдате от косопад, изхвърлете полуфабрикатите завинаги от вашето меню.

Здравословното хранене гарантира здрава коса.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!