≡ Menu

5 стъпки, които да съблюдаваме, за да изберем качествена минерална мазилка

Ние, крайните потребители, започваме да добиваме все по-голяма свобода и да откриваме нови и нови, иновативни идеи, когато достигнем до момента, в който трябва да обновим дадено помещение или дори дома си. Пазарът ни залива с много и различни по вид предложения. Това ни дава възможността да направим ремонта вкъщи сами. Наблюдава се тенденция все повече семейства да избират собственоръчно да обновят своя дом. По този начин те се чувстват свободни да „проектират“ желаната визия и същевременно да си доставят удоволствието от инициативността да изпълнят всичко сами.

Това определено е тенденция, която заслужава своето внимание и трябва да бъде толерирана. Всички ние обичаме сами да осъществяваме своите планове, проекти, желания и т.н. Това ни доставя изключително голямо личностно удовлетворение, в случай, че нещата се получат по начина, по който сме желали. Но тук е редно да се отбележи, че това крие и своите рискове. Строителството, и в частност ремонтните дейности, било то само повърхностни, с цел обновяване на интериор/екстериор или крупните конструкции, изискват да бъдат съблюдавани определени правила. Ако вземем за пример полагането на мазилката – нещо, което придава завършен вид на нашия проект, то определено трябва да обърнем внимание на различните опорни точки, които трябва да бъдат спазени. Естествено, това е право на личен избор. Но никой от нас не желае да направи само козметично качествен ремонт, който да коства много в даден бъдещ период от време. За това, когато стигнем до фазата да избираме продукт като минералната мазилка например, то непременно трябва да обърнем внимание на следното:

  1. „Дишаща технология“ – минералната мазилка трябва да позволява на стената да контактува с въздушната среда. Паропропускливостта е от особено значение за качествата на една минерална мазилка, както и положителното ѝ влияние върху основата, на която е положена.
  2. Устойчивост – важно е минералната мазилка да бъде резистентна на външните влияния. Тоест – да не задържа различни механични частици, които биха могли да попаднат върху повърхността ѝ, пренесени от въздушните маси. Някои минерални мазилки като тази суха минерална мазилка например, добавят към горепосочените и друго важно качество – самопочивстваща структура. Това позволява на мазилката да се освобождава от различни замърсявания. Така нанесеният слой минерална мазилка може да се обновява от само себе си, с течение на времето. Редом с този факт трябва да се обърне внимание на това до каква степен продуктът е устойчив на атмосферните условия. Би трябвало минералните мазилки да устояват на проливни дъждове, силни снегове и други. Най-общо това качество на материала може да се характеризира като механична устойчивост.
  3. Наред с горепосочените качества, материалът трябва да съчетава в себе си и възможността за ръчно или машинно нанасяне. Ако желаем да експериментираме във финишната фаза, за нас е важно да можем да нанесем минералната мазилка ръчно. Така можем да изявим своята креативност без допълнителни механични приспособления, каквато бе практиката до преди години.
  4. Безвреден материал. Тази характеристика може силно да наклони везните, когато сме на прага да вземем решение за това кой точно продукт да изберем. Гореспоменатият производител например, предлага на пазара продукти от гамата на минералните мазилки, които още биват наричани и „благородни“, поради произхода си. Те са безвредни и след нанасяне няма опасност от негативни влияния върху нашето здраве.
  5. Съвместимост с различни видове основи – още една стъпка, която не бива да ни ограничава. Когато избираме минерална мазилка трябва да внимаваме дали продуктът не поставя рамки в този аспект. Идеалният избор за нас би бил този материал, който позволява перфектна съвместимост с всички видове минерални основи – бетон, циментови и гипсови шпакловки, различни мазилки, гипсофазери и др.

Ако обърнем нужното внимание на гореизброените качества, които минералните мазилки трябва да притежават, то определено можем да бъдем спокойни в избора си. Все пак най-добре би било да се консултираме с хора, изпитали различните продукти, които да споделят своето впечатление. Комбинацията ще ни гарантира сигурност и надеждност. Останалото е въпрос на избор!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!