≡ Menu

3 мита за моторните масла

Всеизвестен факт, че на автомобилите им трябва моторно масло, за да работят безпроблемно. Основната му роля е да смазва компонентите на двигателя, да осигурява защита от корозия и да почиства натрупаните отлагания. Но някои от нас са чували различни неща за моторните лубриканти, които обаче не са истина. Например, маслото трябва да се подменя на всеки изминати 5000 километра, а когато то потъмнее, е възможно да напълни двигателя с опасни замърсявания. В тази статия ще опровергаем някои от най-често срещаните митове за моторното масло, което ще ви спести разходи и неприятности.

Ако маслото потъмнее, то е прекалено замърсено и трябва да се смени

Вероятно от време на време проверявате количеството и състоянието на маслото, и в определен момент забелязвате, че то е потъмняло и в него има замърсявания. Много хора смятат, че в такъв случай маслото е прекалено мръсно и трябва да се смени. Това обаче не е така. По-тъмният цвят означава, че маслото работи добре – то разпръсква частиците и ги задържа в себе си, като не им позволява да се натрупват в двигателя. Затова не бързайте са сменяте моторния лубрикант, веднага щом забележите, че е потъмнял.

Маслото трябва да се сменя на всеки 5000 км., независимо от инструкциите на производителя

В миналото всички производители съветваха смяната на моторните масла да става, когато автомобилът измине 5000 км. В противен случай, в двигателя ще започнат да се трупат отлагания, което ще влоши работата му и ще увеличи риска от повреди. В днешно време обаче маслата имат по-добър вискозитет и смяната им може да става след изминати 12000 км., в случай че не шофирате автомобила при извънредно тежки условия.

Добавките към маслото подобряват работата на двигателя

Това е истина, но трябва да направим едно уточнение – тези добавки са вече вложени при производството, преди вие да закупите маслото. Нито един добър производител няма да ви предложи различни добавки, които да подобрят индекса на вискозитет на лубриканта. Качествените моторни масла съдържат вещества, които позволяват почистването на отлагания, намаляват риска от корозия и предпазват металните повърхности. Прибавянето на допълнителни химикали може да разреди съдържанието на маслото и да влоши неговата ефективност.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!