≡ Menu

3 безценни съвета за изграждане на качествен корпоративен блог

Компаниите все повече залагат на качественото интернет присъствие и развиването на ефективни комуникационни канали. Освен професионално създаден корпоративен сайт, фирмите все повече обръщат внимание и на добре издържания интернет блог. Неговата основна цел е да се превърне в ефективен комуникационен канал, чрез който компанията да проучва мнение на своите клиенти и партньори, да бъде в постоянен контакт с тях, да им предлага качествено съдържание и полезна информация периодично, възможно най-често.

Но какво трябва да съдържа един истински добре създаден корпоративен онлайн блог? Нашите съвети са следните:

  1. Истински значимо и информативно съдържание

Най-важният пункт, определящ успеха на един блог! Съдържанието, което се споделя трябва да е истински значимо, да носи информативност, да е професионално издържано и добре написано. Регулярно трябва да се споделя ново съдържание, което да носи определена стойност за потребителя. Корпоративните блогове често се фокусират върху изцяло фирмените новини – нови продукти, услуги и т.н. Но това е голяма грешка. Истински добрият корпоративният блог трябва да споделя съвети, насочени към потребителя. Да му влезе в помощ, да му осигури нужните ресурси, за да реши своя проблем или казус. Един наистина добър пример в това отношение е този корпоративен блог.

Залагайте на различни типове съдържание:

  • Текстово – изготвяйте статии и анализи, изказвайте своето мнение по актуални въпроси, предоставяйте важни и ценни съвети за потребителя и т.н.
  • Видео – споделете своя корпоративен видео клип, изготвяйте видео анализи и коментари, съвети и препоръки – помнете, че няма по-ангажиращо съдържание от видео материала.
  • Графично – съставете секция, съдържаща галерия със снимков материал или интересни изображения. Въздействайте цветово на своите потребители. Разчитайте на визуалното приемане на информацията. Това определено ще е голям плюс и за двете страни в комуникацията.
  1. Добър дизайн и качествена функционалност

Блогът трябва да се характеризира с добър дизайн, който да не затормозява потребителя, а напротив – да му доставя удоволствие при сърфирането. Доказано е, че голяма част от потребителите, напускащи даден сайт, го правят в първите няколко секунди, след първоначалната им интеракция с него – най-често дължащо се на лошия дизайн. Трудното боравене и навигиране в блога също биха ви попречили в желанието си да задържите потребителя.

Направете всичко във вашия блог интуитивно. Нека потребителят да може да се ориентира бързо и лесно, да не губи време в това да търси ценната за него информация. Направете я максимално достъпна до него. Ценете времето му!

  1. Комуникационен канал, а не еднопосочна лекция

Корпоративният блог трябва да е място, където интересите на компанията и нейните клиенти се срещат. В него, те трябва да могат свободно да споделят своите впечатления и нагласи, да проучват желанията и стремежите на другия. Тук по-активната част трябва да бъде фирмата! Блог, който се фокусира върху това да споделя само новините, промоциите и други детайли, касаещи само и единствено конкретната компания е обречен на провал. Поместете секция, касаеща потребителя. Оставете различни начини за комуникация с него. За един добър пример погледнете – добре интегрирана форма за контакт, свободно споделяне на коментари, поставяне на рейтинг и други. Потребителят трябва да се чувства в свои води, да се чувства „у дома“, а не „на гости“ в блога на компанията.

Естествено съществуват и други важни концепции при изграждането на добър корпоративен блог, но спазите ли гореизброените 3, то в такъв случай можете да бъдете сигурен, че вашите потребители ще се радват на едно истински качествено и значимо за тях интернет преживяване!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!