≡ Menu

10 интересни факта за Каберне Совиньон

На 30 август се чества празника на Кабернето и макар да има доста време до тогава, ще ви подготвим с някои много интересни факти за популярното червено вино.

  1. Каберне Совиньон е относително младо грозде, появило се през 17-и век в резултат на кръстоска между Каберне Фран и Совиньон Блан (откъдето идва и името му).
  2. Плодовете на Каберне Совиньон са много малки с дебела кожа, което означава, че съотношението между сока и семките и кожата е много голямо, а това води до повече танини по време на процеса на мацерация. Повече танини = по-голямо вино, което може да старее повече време, но пък от друга страна има нужда от допълнително време да подиша.
  3. Вината Каберне Совиньон се произвеждат по целия свят, но най-известните региони са Бордо, калифорния, Тоскана и Австралия. Тези основни региони са отблизо следвани от Аржентина, Чили, Израел, Испания и Южна Африка.
  4. Типичният вкусов профил на Каберне Совиньон включва касис, зелена паприка и евкалипт (не обезателно заедно).
  5. Не всички вина от Бордо са доминиращп Каберне Совиньон. Вината от Медок и подрегионите му (от левия бряг на река Гарона) всъщност са базирани на Каберне Совиньон (съдържание около 70% е стандарт). Вината от десния бряг на река Дордон са доминиращо Мерло (обикновено съдържащи около 70% грозде Мерло). Някои от най-успешните вина на Бордо всъщност са от Мерло.
  6. Най-старото използвано и до днес лозе Каберне Совиньон се намира в Австралия – то е Блок 42 в Калимна, долината Бароса. Смята се, че е засадено между 1886 и 1888 г, което означава, че е на 130 години.
  7. Типичните калифорнийски вина Каберне Совиньон имат нужда от около 13 години, за да достигнат   пика си.
  8. Малбек е най-популярният сорт грозде в Бордо до началото на 18-и век, когато е заменено от Каберне Совиньон.
  9. Каберне Совиньон държи титлата за най-скъпото вино в света. 6-литрова бутилка е продадена на търг за $500 000 през 2000г.
  10. Когато стане въпрос за храна, има две комбинации, които се отличават. Каберне Совиньон с пържоли е класика, а същото се отнася и за Каберне Совиньон с черен шоколад.
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!