≡ Menu

Топлоизолации – предназначение

Когато човек чуе за топлоизолации си представя стар панелен блок, истински ветрилник със разкривени и деформирани дограми на прозорците, който има спешна нужда от саниране. Целта на всички видове топлоизолации е да запазят топлото, а от там и да се спести енергия.

Целта на външните топлоизолации
Целта на външните топлоизолации

Ако се замислим обаче повече над това как и какво хората са използвали за топлоизолации, ще разберем, че не откриваме ние топлата вода. От древността до днес са се използвали различни материали за топлоизолации – от снежните и ледени блокчета, от които се прави ескимоското иглу (температурата вътре може да варира от 0 С до 16 С, т.е близка до нашата стайна температура), през тънката вълна, с която се обгръщат номадските юрти, до кожите, дървото, камъка, кирпича и сламата, които векове наред са използвани за строителен материал по цял свят. И до сега северните народи си строят жилищата от дърво, което се смята за един от най-добрите топлоизолатори.

топлоизолации ценa
топлоизолации ценa

Дори съвременните туристически и алпинистки оборудвания се основават на запазване на телесната температура, те пък използват ефекта от т.н. въздушна възглавница, т.е правят се многослойни екипировка, палатки, спални чували, спортни костюми, които предпазват тялото от влага, вятър и измръзване,т.е въздухът тук играе ролята на топлоизолатор.

външни топлоизолации цени
външни топлоизолации цени

След като ни налегна енергийната криза, стана ясно, че за да се спести разход на излишна енергия (а от там и цената на тока да е поносима) е спешно и наложително да се прибегне до „опаковането” на сградите с топлоизолации. Топлоизолации на сградите могат да бъдат външни и вътрешни. При външните топлоизолации се използват материали, съдържащи полимера полистерен или познат като стиропор. Полимерът е направен от течен водород и е произведен от петрол. А самият материал стиропор съдържа няколко процента полистерен и около 95% въздух. Има и други разновидности.

външни топлоизолации цена
външни топлоизолации цена

Целта на външните топлоизолации е да спрат конденза, идващ от образувалата се влага вътре в помещенията. Влагата по стените от своя страна е идеална среда за развитието на плесени, предизвикващи различни видове алергии и затруднения на дихателните пътища. Могат да се сложат и вътрешни топлоизолации на стените. Те се правят от подобни материали, както външните, но може и да се избере дървена облицовка или ламперия, която освен споменатия ефект би могла да бъде и оригинално решение на интериора. Специалистите смятат външните топлоизолации за по-надеждни, защото те изравняват температурата на стената с тази на въздуха и тогава не се образува конденс.

топлоизолации цени
топлоизолации цени

Топлоизолации се правят и на прозорците, като се сменят старите дограми с нови. Понеже дървените стъклопакети са доста скъпи, повечето хора предпочитат да монтират PVC дограми или алуминиеви. Те също са вид топлоизолации, защото прозорците са мястото, от което се губи на-много топлина.

Топлоизолации се слагат и на покриви за защита от проникнала вода или кондензация. Те се правят от външна страна, направо под керемидите или циглите и отвътре, между покривната конструкция. За целта се използва обикновено стъклена или каменна вата.

{ 1 comment… add one }
  • Пламен Митрев July 21, 2017, 8:40 pm

    Топлоизолации по алпийски способ и от скеле.

Leave a Comment

error: Content is protected !!