≡ Menu

Сухата кожа – причини за възникване на проблема и налични решения

Ако кожата ви стяга от повечето кремове или просто само след измиване усещате сухотата, а сте едва на 25 години, то появата на бръчки е много вероятна.

Кожата може да е суха по наследство, но може и различни външни и вътрешни фактори да оказват влияние. С козметика за подмладяване може да направите чудеса.

Не бързайте да завиждате на тези, които нямат суха кожата. Причините за това са предимно гени и ако не започнете да се грижите за нея, ситуацията може още повече да се влоши.

Сухата кожа е изключително деликатна, фина и изглежда като порцелан, които изисква специална грижа. За целта просто се изисква деликатна грижа, дългосрочно и систематично. Необходима е и експресна маска, крем и процедури за еластичност на лицето.

Причини за сухата в кожата са:

Кожата покрита с мазнини се дължи на свръхпроизводството на някои хормони. Такава кожа е склонна на образуване на акне. При сухата кожа има обратно липса на тези хормони и е необходимо да се подхранва кожата отвън с помощта на голямо количество мазнини.

Средствата за суха кожа трябва да бъдат наситени мазнини

Водата също е важна, обаче кожните клетки не задържат влага за дълго. Опитайте се да изберете крем с 20% или повече мазнини, естествени овлажняващи съставки и без химикали. За разлика от случаите, в които имате мазна кожа.

През зимата е най-добре да се използва рициново масло, през лятото – масло от макадамия или бадем.

Ексфолирането е необходимо, но трябва да е минимално

С процедурите пилинг трябва да сте много внимателни. Ефектът от тях може да дари гладка и красива кожа, която води до липса на мазнини, но също така може и да причини твърде чести наранявания. Ако отстранявате най-горния слой, кожата ще стане още по-тънка. Резултатът ще бъде повече бръчки.

3 народни рецепти за пилинг у дома

Рецепта с пилинг №1. Смесете сол и най-добрите козметични масло в равни количества. Можете да добавите няколко капки етер или бергамот нероли. Нанесете сместа върху влажно и почистено лице и масажирайте за около 40 секунди, без да натискате и разтягане. За по-голяма сила, солта може да престои поне 10 минути и след това се отмива с гореща вода.

Рецепта с пилинг №2. Смесете сметаната и овесена каша в равни количества. Нанесете върху чиста, суха кожа. Направете масаж за една минута. Изплакнете с топла вода.

Рецепта с пилинг №3. Смесете топла вода или мляко и оризови трици в равни количества, добавете 3 л. етерично масло от нероли. Сложете върху лицето за 20 минути, след това нежно масажирайте и изплакнете.

Обърнете внимание на дневното меню:

С цел максимално да се предотврати сухотата на кожата, която причинява лющене и бръчки се опитайте да балансирате и своята диета с леки масла. Не прекалявайте, но имайте предвид, че липсата на масло се отразява на кожата много силно.

Добавете в менюто продукти като спанак, соеви продукти, зеле, картофено пюре с мляко. Не забравяйте за балансирания режим в приема на вода. Това ще достави влага на кожата, както отвън, така и отвътре.

Други препоръките за грижа по сухата кожа на лицето са:

Измивайте всеки път лицето, след отстраняване на грим и точно преди лягане. На сутринта, използване ароматна вода или розова вода за тонизиране;

Използвайте само подхранващи кремове и антиоксиданти, хиалуронова киселина и други компоненти;

За премахване на грима може да се използват козметични растителни масла с етерични масла.

Правилната грижа за суха кожа ще намали риска от преждевременни бръчки!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!