≡ Menu

Страдат ли футболистите от косопад?

Гореща тема: Косопад и професионален футбол

Един от основните въпроси касаещи здравето е има ли пряка връзка между професионалния спорт и косопада. За никого не е тайна, че всички в професионалния футбол и въобще в спорта, използват забранени стимуланти за сила и издръжливост, оказващи силно въздействие върху функциите на някои органи.

За съжаление, към момента здравните специалисти не могат да отговорят категорично дали съчетанието от допинг и футбол може да доведе до косопад. За този случай важи максимата „колкото готвачи, толкова и рецепти”.

Само допреди няколко години ситуацията в научните среди беше различна, защото се смяташе, че мъжкият полов хормон тестостерон е основният причинител на косопад. Това твърдение обаче беше оборено, когато учените разкриха, че за оплешивяването е отговорен производния на тестостерона андроген дихидротестостерон, който поставя под тежка наркоза фоликулите на космите.

След откритието мненията за влиянието на футбола се разделиха на два лагера, като в последно време надделява тезата, че спортът по-скоро предпазва, отколкото предизвиква косопад. Ето и мнението на двама от най-известните специалисти по фитнес и хранителни добавки в САЩ – доктор Ран Рейдън и Майкъл Гилбърт.

Според д-р Ран Рейдън професионалният футбол, другите силови спортове, употребата на допинг и анаболи, със сигурност предизвикват косопад. Специалистът разкрива, че огромна част от личното му време е посветена на проучвания по темата и твърденията му са извод от дълги наблюдения.

Той е категоричен, че всяко силово натоварване повишава естествените нива на свободно циркулиращия тестостерон. По този начин се създават предпоставки за косопад, тъй като нивата на този хормон се завишават и в зоната на скалпа.

Д-р Рейдън подчертава, че все пак тази зависимост е изразена най-ярко при спортистите с генетична предразположеност към косопад. Изводът според него е, че в крайна сметка тежките тренировки по футбол, борба или вдигане на тежести увеличават нивата на тестостерона и това води до оплешивяване дори и при тези, които не вземат забранени стимуланти.

На другия полюс застава холивудският диетолог Майкъл Гилбърт, който е работил с някои от най-известните имена на киноиндустрията в Америка. Според неговото мнение, тежките физически натоварвания в никакъв случай не могат да бъдат предпоставка за косопад, въпреки завишените нива на андрогени в тялото на атлета.

Специалистът е убеден, че редовата тренировъчна дейност не само не предизвиква косопад, но дори подобрява рязко състоянието на косата и цялото тяло. Обяснява, че това се дължи на добрата работа на сърдечно-съдовата система у спортистите и хранителният им режим, който обичайно е богат да витамини, минерали и протеин.

„Най-голямото доказателство за моята теория е, че много малък процент от професионалните футболисти, ако искате и от препълнените със стероидни вещества културисти, страдат от косопад. Разбира се, при тях също има плешиви, но това се дължи на тяхната генетична предразположеност към оплешивяване и в никакъв случай на спорта”, категоричен е Гилбърт.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!