≡ Menu

Спортен масаж след фитнес тренировка

Спортният масаж е незаменим помощник в дейността на професионалните спортисти, на спортисти любители или на хората, занимаващи се с фитнес. Този вид масаж, който представлява разновидност на класическия (шведския) масаж, има хилядолетна история. Ползите му са известни още на древните гърци и римляните и те го използват при тренировките на атлетите като средство за подобряване на тренировъчния процес и възстановяването на организма. При спортният масаж се използват дълбоко-тъканни техники, за да се стимулира циркулацията на кръв и лимфа, да се намали напрежението и умората в мускулите или като средство за намаляване на болка и дискомфорт. Има четири разновидности на спортния масаж: масаж преди спортна проява, след спортна проява, възстановяващ масаж и рехабилитационен масаж.

Можете да запазите час за спортен масаж в студио ни в София

За занимаващите се с фитнес възстановяващият спортен масаж има важно значение. След тежка фитнес тренировка един такъв масаж има много благоприятен ефект за тялото на трениращия. Целта на този масаж е бързото премахване на умората, намаляването на напрежението, натрупано в мускулите в следствие на тренировката и подобряване на кръвообращението. Желателно е масажът да се направи не по-късно от 60 минути след края на тренировката, докато мускулите все още са наситени с кръв.

При правенето на спортен масаж след тренировка се прилагат бавни движения върху определения мускул, целящи да подобрят циркулацията на кръвта и отделянето на метаболитните продукти. Избягват се бързи и ударни движения, защото след тренировка мускулът е напрегнат и е възможно да се получи скъсване. Ръцете на масажиста трябва да усетят какво е напрежението в мускулите и да приложат съответната сила-нито по-малко, нито повече. В зависимост от интензитета на тренировката и от големината на масажирания мускул, възстановяващият масаж може да бъде с дължина от 5 до 10 минути.

Спортният масаж след  фитнес тренировка подобрява кръвообращението, което означава снабдяване с повече протеини и усилено образуване на мускули. За трениращите един възстановяващ масаж намалява вероятността от настъпването на травми и контузии.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!