≡ Menu

Спестете пари, като следвате 10 прости съвети

Парите са много променлива величина. Още в далечни времена хората са водели войни, убивали са лъгали са и са предавали, дори хора от родата си с цел забогатяване. И докато днес хората се делят на два основни типа – бедни и богати, то не мислете, че в миналото е било много по-различно. Съществуват някои неща, които все още ни карат да се замислим за това как можем да забогатеем или поне да се научим да пестим.

Хората, които правят милиони долари също се притесняват за разходите си, а хората от средната класа са погълнати с дългове. Джобните пари съзнателно се оказват по-важни от печеленето на пари. Ето някои съвети, които могат да помогнат за увеличаване на спестяванията ви.

  1. Направете план на бюджета

Най-накрая на всеки месец разберете какви са разходите за следващия месец. Бюджетът ще варира в зависимост от дохода. Направете си прогноза, където обикновено да харчите като за храна, жилище, сметки, лекарства и консумативи ако, поддръжка, данни, такси и други. Вашият прогнозен бюджет ще варира от месец на месец. Месеците, които имат специален повод като Коледа, Нова година, годишнина, рожден ден, ще бъдат в по-голям преразход този месец. В началото, може да се провалите план бюджета си, но се опитвайте да изразходвате в рамките на ограниченията. Имайте някаква сума, определена в бюджета за някаква извънредна ситуация.

  1. Определете целите си

Това е една много важна част, правите спестяване. Трябва да се знае какво количество ще харчите и какво ще спестявате. Има два типа цели, краткосрочни и дългосрочни. Краткосрочните цели включват планове да бъдат изпълнени в рамките на една година, например – почивка, покупка на нов апартамент или кола, брак или други. Докато дългосрочните цели включват планове за след много години, изплащането, на които съществува с кредити, образованието на децата, пенсионни планове и др.

  1. Направете списък „приоритет“

Определете стоките или услугите, от които се нуждаете за живеене, където не можете да намалите разходите. Направете още един списък с елементи, където можете да управлявате или отнемат малко по-малко. Този списък може да включва планове за данни, луксозни стоки, разходите за храни и други.

  1. Откажете се от пристрастяване

Той е един от най-ефективните начини да спестите пари. Ако сте пристрастени към пушенето, пиенето или други наркотични опиати, оставете ги възможно най-скоро. Тези елементи изяждат спестяване и също да повлияват на вашето здраве. Нищо чудно след време да се наложи и скъпо лечение именно заради това пристрастяване.

  1. Гответе и се хранете у дома

Готвенето у дома е много по-добре, отколкото хапването на ресторант или вредни храни от бърза закуска. Това също ще ви спести пари за огромна степен. Дори и вземане на кафе у дома и опаковане на кутията с обяда всеки ден може да ви донесе цяла шепа спестяване.

  1. Инвестиционна

Има много видове инвестиции, с които може да направите пари. Добавете малко пари, за спестовната сметка всеки месец. Спестяванията са с променлив лихвен процент и удостоверение за депозит. Може да направите вашите спестяванията си процъфтяващи.

  1. Изплащане на заеми, толкова бързо, колкото е възможно

Разплащането на заеми възможно най-бързо ще намали количеството интерес.

  1. Вземете алтернатива

Ако искате да отидете някъде по наблизо, не използвайте кола. Използвайте велосипед или вземете обществен транспорт.

  1. Продажба на нежеланото

Може да имате много стоки, уреди, стари мебели в дома си, които да не използвате в бъдеще. Продавайки тях, с получите пари може да си закупите нещо по-ново ли по-полезно.

  1. Записките

Дръжте под внимание от ден на ден разходите и в края на месеца, изчислете колко сте спестили. Направете нови планове за предстоящата година.

{ 1 comment… add one }
  • Станил May 8, 2016, 8:40 pm

    Да интересни съвети но повечето от хората не се замислят как да спестят парите си или да си оправят личния бюджет.

Leave a Comment

error: Content is protected !!