≡ Menu

Рецепта за мъфини

Мъфините и малките кексчета – капкейкс са от скоро навлизащи вкуснотии в нашата кухня. До преди няколко години малко от нас бяха чували за тях, но днес почти всяка домакиня е опитвала да приготви някои от многообразните и с различни вкусове рецепти за мъфини и капкейкс. Каква е все пак разликата между мъфините и капкейковете. И двата вида тестени изкушения се приготвят в малки формички за мъфини. Те могат да са изработени от най-различни материали, ако съвсем не можете да намерите специални формички за мъфини, можете да ползвате тези които имате за крем карамел, но те трябва да са по-плитки, разбира се те трябва да се намазнят и напудрят с брашно, или да се покрият с хартия за печене. Ако искате да имате специална форма за мъфини или малки кексчета, имате богат избор. Продават се такива от обикновена неръждаема стомана, алпака, формички с незалепващи покрития като тефлон или тефал, или най-новите на пазара, малки силиконови формички. Формичките за кексове или мъфини също така могат да са оформени в една тава, или отделни както тези които се ползват за крем брюле или крем карамел например. Също така има и различни по размер формички за печене, някои са много малки, в тях могат да се пекат мини мъфини, има средни по размер формички за печене, а има и доста големи.

мъфини

мъфини

Спокойно можете сами да изберете размера на формичките за мъфини, според апетита на вашето семейство, единственото което трябва да имате предвид е, когато печете трябва да съобразите времето за печене, според размера на формичките. Повечето рецепти дават време за печене за среден размер мъфини, ако не е специално споменато друго, при по-големите формички за мъфини трябва да се удължи времето с 2-3 минути, а при малките да се намали с толкова. Мъфините са малки хлебчета или кексчета, които не са много сладки, има и много рецепти за солени мъфини.

мъфини със сладко

мъфини със сладко

Извести рецепти за мъфини са например печените с царевица или с малки люти чушлета – халапеньо. Чушлетата се нарязват на ситно и се смесват в тестото, този тип мъфини стават доста парливи и интересни на вкус. Тази рецепта е вдъхновена от южно Американската кухня, където царевицата и лютите чушки са на почит. Има и много варианти които са разбира се по-класически, като мъфините със сирене, или леко сладки, някои са с горчив шоколад, или сушени плодове като стафиди например, с орехи и други ядки.

Поради факта, че мъфините идват от далечна на нас страна, по-популярните рецепти са с хранителни продукти които не са толкова разпространени в България, или комбинации които не са ни много познати, като споменатите по-горе, има обаче и такива рецепти и вкусови комбинации които никак не са ни чужди. Например, рецептите за мъфини с боровинки, са много близки до българския вкус, тези мъфини са и официалните мъфини на щата Минесота. Мъфините с ябълки логично са официалните мъфини на Ню Йорк.

Мъфини форма за печене

Мъфини форма

За разлика от капкейковете, мъфините нямат глазура и са по-близки по вкус до хляба отколкото до тестените десерти. Английските мъфини например дори традиционно се приготвят с мая, вместо с хлебна сода или бакпулвер, които се ползват в американските мъфини.

Тук ще предложим и две рецепти за мъфини. Една за шоколадови мъфини, която може да се ползва и като десерт, за тези които не обичат твърде сладките десерти, рецептата е много подходяща за детски рожден ден. Малките или средни по големина мъфини стават много вкусни и могат да изглеждат наистина ефектно увити в красива декоративна хартия за печене.

рецепта за мъфини с шоколад

мъфини с шоколад

Рецепта за шоколадови мъфини

Приготовлението на тези мъфини отнема около 35 минути, общо с печенето.
Необходими продукти
•260 г пресято бяло брашно, ако случайно нямате кухненско кантарче, това е около 2 чаени чаши
•¾ чаша какао на прах
•¾ чаша кристална захар
•1 равна супена лъжица бакпулвер
•½ чаена лъжичка сол
•1¼ чаши мляко
•2 добре разбити големи яйца
•2 супени лъжици разтопено масло
•1/3 чаша растително масло, можете да ползвате слънчогледово олио, царевично или от грозде, всяко растително масло, което няма силен вкус или мирис е подходящо
•1 чаена лъжичка ванилова есенция
•1 чаша нарязан на ситни парченца тъмен шоколад, или шоколадов чипс
•допълнително още 1/3 чаша шоколадови парченца за поръсване отгоре преди печенето
Подготовка
1.Загрейте фурната на 175 градуса
2.Прибавете брашното, какаото, бакпулвера, захарта и солта в голяма купа и смесете добре
3.В друга купа разтопете маслото и го прибавете към млякото. Тогава добавете олиото и накрая разбитите добре яйца.
4.Подгответе формичките за мъфини за печене, като ги намазните и поръсите леко с брашно, вместо това разбира се можете да ползвате хартия за печене, особено подходяща е тази която се продава във формички специално за печене на мъфини или капкейкове
5.Добавете течните съставки към сухите и бързо разбъркайте добре, без да продължавате повече от 10 секунди. Сместа не е нужно да се разбива повече, за да не станат мъфините твърди или с неправилна форма. Веднага след като сухите и течни съставки се смесят, сместа трябва да се разпредели във формичките за печене.
6.Точно преди да разсипете тестото в купичките добавете 1 чаша шоколадов чипс към него и леко разбъркайте.
7.След като сместа е готова и разпределена във формичките, леко поръсете с остатъка от шоколадовите парченца и веднага пъхнете в предварително загрятата фурна.
8.Печете за около 18 – 20 минути и проверете с клечка за зъби, като бучнете в средата на мъфините, ако клечката излезе чиста, значи са готови.
9.След като изкарате мъфините от фурната ги оставете за около 5 минути в тавичката, после ги извадете и оставете да изстинат на решетка.
От тази рецепта можете да получите от 12 до 18 мъфини в зависимост от размера на формичките които имате.

Другата рецепта за мъфини, която искаме да предоставим на вашето внимания е с по-нетрадиционен вкус за България, произходът и е от другата страна на океана, което разбира се означава, че тя е с малки люти чушлета и царевица. Препоръчваме ви да я пробвате за да имате едно по-различно кулинарно преживяване, което надяваме се да ви допадне.

мъфини с халапеньо и царевица

Мексикански мъфини с халапеньо и царевица

Мексикански мъфини с халапеньо и царевица

1 чаена чаша царевично брашно
1 чаена чаша бяло пшенично брашно
2 супени лъжици захар
4 чаена лъжичка бакпулвер
1/4 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка лют червен пипер, това за любителите на много лютото, ако не желаете мъфините да “ритат като муле“ пропуснете тази стъпка
1 чаена чаша кисело мляко
1/2 чаена чаша разтопено масло
1 леко разбито яйце
1/2 сухи халапеньо чушлета или малки червени люти чушки ситно нарязани

Подготовка

1. Загрейте фурната до 200 градуса и намазнете 12 формички за мъфини, или ги покрийте с хартиени чашки за мъфини
2. Първо смесете всички сухи съставки в една купа, към тях прибавете киселото мляко, разтопеното масло и яйцето. Бъркайте докато съставките се смесят добре, но не прекалявайте с бъркането.
3. Добавете лютите чушлета и внимателно разбъркайте.
4. Разпределете във формичките и печете за около 20 до 25 минути, докато добият златно кафеникав цвят. Проверете ги с дървена клечка за зъби и ако тя излезе суха от мъфините, извадете ги и ги оставете да изстинат, преди да сервирате.
Този тип мъфини се поднасят вместо хляб към супи, чили, яхния, различни ястия. Прекрасно подхождат на печени свински ребърца на скара, поднесени с масло и различни дипове, като доматен или любимият ми – със сирене.

Мексикански люти чушки халапеньо

халапеньо

Халапеньо могат освен в мъфини, разбира се да се напълнят със сирене чедър и да се панират, но ако все пак ви идват твърде люти, ги заменете с по-слабо люти български чушлета, или тънък пипер.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!