≡ Menu

Рецепта за капкейк

Капкейк са нови вкуснотии които се появяват в нашите кухни и разнообразяват традиционното ни меню. Кексовете от друга страна са традиционни за нашата трапеза, помня ги още от малка, когато ароматът на прясно изпеченият супер пухкав кекс на майка ми ме придърпваше към кухнята и до ден днешен това е един от най-вкусните кексове които съм опитвала. Рецептата за този кекс разбира се е голяма семейна тайна, и поне за сега ще си остане такава.

рецепта за капкейк с крем и шоколад

капкейк с крем и шоколад

Капкейкс от друга страна, въпреки сходното име с традиционните български кексове са доста по-различни на вкус. Те са малки, супер вкусни подобни на мъфините десерти, които за разлика от тях са обикновено доста по-сладки, и се приготвят с вкусна глазура, декорирани като малки тортички.
Ако някога ви се случи да се разхождате по улиците на градът който никога не спи и случайно се озовете на 3то Авеню, не пропускайте да посетите царството на капкейкс и известната Пекарната Магнолия. Капкейкс които се продават там са всепризнато най-вкусните в целия свят. Предлагат се в най-различни варианти от традиционните ванилови капкейк, които са невероятно вкусни и най-популярни сред техните клиенти, както и до убийствено вкусните шоколадови капкейкс, които са неустоимо изкушение за всеки шоколадохолик.
Капкейкс могат да се приготвят с различни пълнежи и глазура, също и с невероятна декорация. Те са страхотен избор за организиране на парти и рождени дни, където със сигурност ще оберат овациите, поради разнообразието и невероятния вкус. Рецептите за капкейк са невероятно много, и интересното с тях е, че поради факта, че на практика това са малки пастички, те могат да се приготвят лесно с различни пълнежи, и глазури дори и за едно парти, или празник.

Ванилов капкейк

Ванилови капкейк на Пекарната Магнолия

Ето и рецепта за Ванилови капкейк на Пекарната Магнолия
Време за приготвяне 1,45 ч.
Рецептата е за 24 капкейк е учудващо лесна, за зашеметяващия резултат, който се получава. Тя може да се ползва и за приготвянето на традиционна торта, като тогава кремът се разделя на две и блата се разрязва на две през средата за да се нанесе слой от крема.

Необходими продукти за блатовете

2 3/4 чаши брашно
2 чаени лъжички бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сол
1 чаша размекнато масло
2 чаши захар
4 големи яйца със стайна температура
1 чаша прясно мляко
1 чаена лъжичка ванилова есенция

Приготвяне

Загрейте фурната до 175 градуса.

В 24 формички за мъфини, или капкейк сложете хартия за печене.

В голяма купа разбийте маслото докато стане кремообразно, постепенно добавете захарта и продължавайте да разбивате с миксер докато стане пухкава смес, около 3 минути. Добавете яйцата едно по едно. Добавете сухите съставки и млякото. След прибавяне на всяка от съставките разбивайте докато сместа стане хомогенна, но не прекалявайте.
Внимателно разпределете сместа във формичките, като ги пълните около 3/4. Печете около 20 до 25 минути. Пробвайте дали са готови, като бучнете с дървена клечка за зъби, тя трябва да излезе чиста.

Оставете кексчетата да изстинат в тавичката или отделните формички за около 15 минути, след което ги извадете и оставете на решетка да се охладят напълно.

През това време започнете приготвянето на глазурата.

декориран капкейк с крем

капкейк с крем

Рецепта за ванилов маслен крем

Глазурата е на маслена основа и е много важно да се разбива точно според указанията в рецептата за да се получи желаната кремообразна консистенция.

1 чаша безсолно краве масло, размекнато на стайна температура
6 до 8 чаши пудра захар
½ чаша мляко
2 чаени лъжички ванилова есенция

Маслото размекнато на стайна температура поставете в голяма купа и добавете 4 чаши захар, млякото и ванилията. На средната скорост на миксера започнете да разбивате, докато сместа стане еднородна и кремообразна. Постепенно започнете да добавяте остатъка от захарта, по една чаша и бийте около 2 минути между добавянията на захар. Добавяйте захар докато кремът стане достатъчно гъст за да се разнася лесно. Не е нужно да добавите всичката захар, ако сместа е готова преди това. Ако желаете можете да добавите и няколко капки боя за сладки и да разбъркате добре. Глазурата трябва да се съхранява на стайна температура, тя е на маслена основа и ще се втвърди и консистенцията ще се развали, ако се остави на прекалено студено или много топло място. Може да се съхранява в затворен съд до 3 дни.
Накрая декорирайте като малка тортичка. Няма начин тези страхотни капкейкс да не оберат овациите на всеки празник.

 

капкейк с крем

капкейк с крем

Декорацията която ще изберете да направите за вашите капкейкс е също толкова важна, колкото и вкусът им. С подходяща декорация всеки капкейк се превръща в истинско бижу. Това съвсем не означава, че е трудно да постигнете завидни резултати. Трябват ви само малко напътствия и ще се превърнете в истински кулинарен артист. За да приготвите невероятно забавните капкейкс с очи, като тези на снимката по-горе дори не ви трябват много материали. Разбъркайте малко пудра захар с вода и малко лимонов сок. Разделете на 3 и в най- голямата купичка добавете няколко капки жълта сладкарска боя. Към една от по-малките купички добавете синя боя, а третата купичка оставете бяла. Отрежете върха на капкейка, така че да станат плоски и нанесете по цялата повърхност жълта боя. Оставете за няколко минути и с разтопен шоколад очертайте очите с миглите, нос и устни, подобни като на снимката. С бялата и синя смес направете очите и с малко червена боя декорирайте устните. Не се притеснявайте, ако не се получава като на снимката, този стил е вдъхновен от Пикасо и позволява много интерпретации. Декорациите на капкейкс могат да са тематични в зависимост от празника, декорация за Коледа, Свети Валентин, празника на влюбените или Хелоуин, рожден ден, или служебно парти, възможностите и идеите са безкрайни.

капкейк с крем и бонбони

капкейк с крем и декорация

Едно от нещата които най-много ме вдъхновяват в капкейкс е тяхната декорация. Тук човек може наистина да отпусне въображението си и да се развихри. Могат да се изполват различни декорации, такива които нормално се продават в хранителните магазини и са подходящи за обикновени торти са страхотни и като декорация за капкейк. Могат да се изполват марципанени или тестени фигурки, популярни са и тези направени от пластмаса, които са страхотна идея за капкейкс за детски рождени дни. Така децата не само ще изядат капкейка, но и ще получат като подарък малката декоративна фигурка поставена за окраса. Комбинацията от различни на вкус и цвят кремове и ядки също е подходяща за капкейк.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!