≡ Menu

Регистрация на ЕООД като начало на бизнес

Вярно е, че през последните години средата за създаване и развитие на собствен бизнес не е особено благоприятна, но въпреки това когато човек се чувства подготвен за тази стъпка, трябва да я предприеме. Да станеш предприемач е сериозно решение и винаги е свързано с предварителни планове, рискуване на известни средства и разбира се с наличие на добра идея.

регистрация на фирма

регистрация на фирма

Собствения бизнес дава много голяма свобода и финансова независимост и това го прави много желана стъпка за много хора. Да работиш за себе си и всички усилия, които полагаш да ти носят печалба е много примамлива идея. Освен това не може да се отрече, че е доста вълнуващо…

И все пак да направиш регистрация на ЕООД и да започнеш свой собствен бизнес е доста голямо предизвикателство, което трябва да сме сигурни,че можем да посрещнем и да понесем рисковете, които го съпътстват. Но който не рискува, той и не печели.

предприемач

предприемач

Кои са качествата, които трябва да притежава един човек за да пристъпи смело към предприемачеството?

  1. Да бъде добър организатор. Добре е всеки решил да става предприемач да си спомни за всяко мероприятие в досегашната си практика, което е организирал и добре да си даде сметка как се е справил.
  2. Да бъде комуникативен. Умението да се общува с хора е качество, което е от огромна важност за реализирането на успешен бизнес. В ежедневието си един предприемач общува непрекъснато с много и различни хора, а умението за избиране на правилния подход към тях е от изключителна важност за успеха на дейността му.
  3. Да може да взима самостоятелни решения и да носи отговорност за тях. В бизнеса се налага бързо, дори светкавично понякога да се взимат важни решения, които понякога носят известен риск. Важно е да можеш да ги вземеш, а ако сгрешиш да поемеш съответната отговорност. А отговорността е голяма, особено когато от решенията зависят съдбите и на други хора, които работят за фирмата.
  4. Да има добро здраве и силна мотивация. Регистрацията на фирма и започване на собствен бизнес е начинание, което е свързано с много упорит труд и дори в началото с почти липса на време за почивка и личен живот. За това са нужни огромна мотивация и добро здраве. А не на последно място и подкрепа от близки и приятели.
регистрация на ЕООД

регистрация на ЕООД

Ако смятате, че притежавате тези основни качества, не бива да губите нито ден, а да пристъпите към осъществяване на своята идея.

От къде трябва да се започне?

  1. Ако сте избрали предмета на дейност на фирмата си, трябва много старателно да се поинтересувате и ориентирате в пазарната ситуация на бранша.
  2. Да изберете юридическата форма на фирмата, която предстои да регистрирате. Ако стартирате малък бизнес и с малко средства, най-подходящата и предпочитана юридическа форма е регистрация на ЕООД. При нея може да сте собственик и Управител на своя бизнес като отговаряте пред закона само с капитала на самата фирма. Така при евентуален неуспех, няма опасност да натоварите с негативите цялото си семейство. При избор на регистрация на ЕООД, фирмата може да се разраства безпроблемно макар и бавно без да се налага да се съобразявате със съдружници и успехът й зависи изцяло от Вас и решенията, които вземате.
  3. Финансирането – това е важен момент и ако сте избрали регистрация на ЕООД може да започнете с ограничени средства, а ако продуктът или услугата, която предлагате позволява, може да не отваряте дори офис. Един добре изработен фирмен Уеб сайт може да свърши много повече работа, отколкото един офис. Така поне в началото може да не се наложи да наемате излишно и хора, на които трябва да се плащат заплати преди да са се появили първите приходи. За изработка и оптимизация на фирмен сайт се доверете на фирма, която се е доказала и пестете пари от това. Тази инвестиция е от най-важните и има най-голяма възвръщаемост.
  4. Регистрация на самата фирма и вписването й в Търговския регистър . По принцип можете и сами да я направите, но това, което все пак трябва да се има в предвид е, че бюрокращината е доста голяма. Спецификата на формулярите, които трябва да попълните Ви е непозната, а и не е необходимо да губите време да я разучавате, защото няма да правите регистрация на фирма всеки ден, нали? В същото време всяка малка грешка или пропуск по документите може да стане причина да Ви се откаже регистрация на фирма, което е много неприятно, забавя процедурата и си е известен „Фал-старт“. Затова е най-добре да се доверите на фирма, която да направи регистрация на ЕООД. Така ще избегнете загуба на време и ще бъдете сигурни, че до за много кратко време фирмата Ви ще е факт и дейността може да стартира.
  5. Избор на банка. Задължително трябва да изберете банка, с която фирмата ще работи. За този избор потърсете информация от близки и познати, които са работили с една или друга банка.
  6. Избор на счетоводна къща. Воденето на добро счетоводство и прилагането на българските счетоводни стандарти е задължително за всяка фирма. Добре е да помислите и за счетоводна къща, която да оформя счетоводно всички документи на фирмата и да следи за плащане на данъци и осигуровки. Много по-евтино ще Ви излезе да ползвате услугите на счетоводна къща, отколкото да търсите и назначите счетоводител. Освен това всяка счетоводна кантора е професионална среда, която следи всички законови промени и счетоводни изисквания за бизнеса и няма риск да пропуснете някой срок или да направите нарушение от некомпетентност. Вие не сте длъжен да сте счетоводител.
  7. Изгответе много строг план на началните разходи на новата си фирма и се стремете максимално да се придържате към него. Дори да нямате подробен бизнес-план, написан като по учебник, подредете по приоритети своите бъдещи действия и целите, които искате да постигнете. Така при отмятането на всяка точка от този план, ще изпитвате удовлетворение и усещането, че се движите устремено в правилната посока.
счетоводна къща

счетоводна къща

Предприемачеството и стартирането на собствен бизнес е начинание, което винаги изглежда примамливо, но не е за всеки. Пари не се печелят лесно и това го знае всеки, който ги печели сам. И все пак да си господар на времето си, труда и парите, които са резултат от него е много хубаво. Затова всеки, който е готов да работи много, без да се отказва и спира пред трудности, трябва да си направи регистрация на фирма и да започне свой собствен бизнес.

{ 1 comment… add one }
  • Nikola Nikolov March 24, 2013, 12:02 pm

    много полезна и инетересна информация за всички които исакт да отворят собствен бизнес, въпреки че времената са трудни, спазването на определени неписани правила – като организация, сайт и пр. са винаги предимство

Leave a Comment

error: Content is protected !!