≡ Menu

Различните видове парапети носят различни епохи в себе си

Рядко се замисляме над това, но всъщност всички парапети са важна част от архитектурата, с любопитна и пъстроцветна. Понякога се помпозна украса за голяма и важна сграда, а друг път непретенциозно и елегантно допълнение към терасата или стълбището. Едни парапети имат и друга важна функция – служат като предпазно средство на огромните мостове, в лунапарковете, на красивите кейове или величествените скали около морето. Има доста и от онези парапети, които се правят за удобство – най-вече за малките деца и възрастните хора.

Неръждаеми парапети

парапети от неръждаема стомана

Дървените парапети, например, се използват предимно вкъщи – било то на село или в града и служат за създаване на по-уютна и топла обстановка. Чрез тях се постига натурална и близка до природата визия.
Друг тип парапети са иноксовите – изработени от специална неръждаема стомана. Те са устойчиви и материалът им позволява да ги полираш до блясък, така че да са идеални за големи бизнес сгради.
Доста интересни са стъклените парапети. Те са рядко срещани и много модернистични. Прозрачни са и са леки, създават илюзия за уголемяване на пространството и затова са много ефектно допълнение към просторните тераси с красиви гледки.

монтаж на парапети

ефектни парапети със стъкло

Ако търсим по-модернистична и непретенциозна визия, можем да я открием с алуминиевите парапети. Освен че са леки, те са и здрави, неръждаеми и лесни за почистване. Алуминият е гладък, така че алуминиевите парапети са и приятни на допир. Единствената им слаба страна е това, че лесно се издраскват или повреждат. Също така заради мекостта на алуминия могат и да се деформират.
Най-практични са металните парапети или парапети от ковано желязо. Те са познати на архитектурата още от Викторианската епоха и могат да бъдат както стилни и изискани, така и семпли и удобни. Тяхното предимство номер едно е здравината и сигурността за дълготрайност. Те са най-подходящи, когато става дума за предпазване (за възрастни, инвалиди или малки деца).

неръждаеми елементи за парапети цени

парапети за стълби

В днешно време се набляга предимно на дизайна, а не на сигурността, която ни осигуряват всички парапети. Те са станали повече екстра към стила, а не в осигуряваща безопасност част. Можем да се нагледаме на ексцентрични и претенциозни дизайни, които заместват обичайните метални или дървени парапети, характерни за класическите сгради от едно време.Те пък се смятат вече за тежка отживелица и затова отстъпват място на по-футуристичните и модерни конструкции.

цени за парапети

парапети от ковано желязо

Има и един по-интересен тип парапети – от камък. Те са по-помпозни и тежки като стил и по-трудни за направа. Характерни са най-вече за Великобритания и по-величествените сгради: музеи, дворци и други подобни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!