≡ Menu

Пример за механично пренасяне на стратегия от „обикновения“ маркетинг към онлайн маркетинга

Един типичен пример, който като формат присъства и онлайн и офлайн е т.н. „разпращане на съобщения“. Това, което свързва двата типа са пощенските кутии.

онлайн маркетинг

онлайн маркетинг

Например, повечето хора ежедневно получават брошури, визитки и различни типове флаери, които биват „пускани“ в пощенските им кутии. Онлайн еквивалентът е разпращането на рекламни имейл съобщения до различни хора. По предимства и недостатъци и двата типа „съобщения“ си приличат.

При офлайн флаерите, които се пускат в пощенските кутии – ако са достатъчно атрактивни и добре направени, те биха могли да „доведат“ на дадената компания клиенти. В другия случай, повечето хора дори и не ги поглеждат. Просто си вземат другата кореспонденция, а рекламните брошури просто биват пренебрегнати.

При имейл маркетинга, нещата стоят почти по същия начин. Тоест, тук е нужно атрактивно заглавие и добре структуриран Landing Page, чрез който да се представи един продукт/услуга. Тази стратегия обикновено е успешна и довежда също клиенти.

При имейл маркетинга, обаче има няколко често възникващи проблема:

1. Т.н. „спам (нежелани) съобщения“ – има доста маркетинг „специалисти“, които злоупотребяват с имейл маркетинга. Доста често, те купуват големи списъци със активни имейли на потенциални клиенти и разпращат безразборно имейли. Тези, които не знаят „как се прави“ имейл маркетинг, обикновено техните рекламни съобщения отиват директно в папка спам. Причината е, че има настройки, с които трябва да се съобразяват „изпращачите“ – особено, ако имейлите са от типа reklama[@]moia-biznes.com, тоест след „@“ е адреса на Вашия сайт. Също така, дори и съобщенията да се разпращат до входящите пощи, ако те са „спам“, тоест потребителите никога не са се абонирали за получаване на подобни съобщения, то е твърде вероятно те да запратят въпросното съобщение в папка спам и да „филтрират“ Вашия сайт за бъдеще.

2. Точка 2 е свързана отново със спама, този път от законова гледна точка. Тоест, по закон нямате право да изпращате непоискани рекламни съобщения! Например, ако имате сайт, там може да се постави опция за абонамент като се уточнят условията (типичен пример за такива сайтове, са тези за колективно пазаруване или онлайн магазини). Закупуването на списъци със имейли и изпращането на непоискани съобщения, обаче е забранено от закона и е подсъдимо. Глобите са предимно около 3-4 цифрени суми, а оплакването може да се подаде от всяко лице, разполагащо с доказателства за спам, в КЗП (Комисия за защита на потребителите).

Тоест, разпращането на рекламни съобщения е отговорна задача и „успешен имейл маркетинг“ не означава изпращане на хиляди имейли.

Освен тези „проблеми“, за имейл маркетинга можем още да споменем, че е необходимо да се анализира аудиторията – град, пол, възраст, принадлежност и т.н., което да помогне на маркетинг специалистите да изготвят стратегия и да предлагат единствено оферти, които биха заинтересували дадения потребител и от такъв, той да се превърне в реален клиент.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!