≡ Menu

Обзор на имотния пазар и строителството в България през 2015 г.

През първото тримесечие на 2015 година общият брой на завършените нови имоти в страната се е увеличило с около 5 процента в сравнение с първите три месеца на 2014 година. Според данни на Националния Статистически Институт, в периода януари-март 2015 година в България са въведени в експлоатация 558 нови жилищни сгради, като това означава, че в сравнение с аналогичния период от миналата година е фиксиран ръст от 4,9 процента. Трябва да подчертаем, че тази положителна динамика на имотния пазар от първите месеци на 2015 година е помрачена от значителното съкращаване на броя на помещенията в новите жилищни сгради – с цели 38 процента в сравнение с броя на стаите в жилищните сгради, завършени в същия период на миналата година. Това съкращение се дължи на факта, че около три четвърти от всички завършени жилищни сгради в зимните и пролетни месеци на 2015 г. представляват неголеми еднофамилни къщи. Многоетажните сгради с множество апартаменти в тях съставят едва 13 процента от общото количество завършени сгради в цитирания период.

Фактически, от горните статистически данни става ясно, че ръста на бройката завършени нови сгради в началото на 2015 година всъщност е за сметка на голямото количество еднофамилни къщи. Това обаче означава снижение на обема на строителните работи. Още в самото начало на 2015 година излязоха данни за значително съкращение на обема на строителните работи в България. През януари беше отчетен спад от 1,7 процента, а през февруари – около 3 процента свиване на строителните дейности по територията на цялата страна. Статистиката показва, че последният позитивен за строителството месец е бил декември 2014, когато е отчетен строителен ръст от над 1 процент.

През първите три месеца на 2015 г. най-много са новопостроените имоти в Бургас и областта – общо 64 жилищни сгради с 337 жилищни помещения в тях. На второ място по този показател се нарежда Пловдив и Пловдивска област – построените обекти там са само с един по-малко отколкото в Бургас, но жилищните помещения са два пъти по-малко – само 162 броя. Трето място заема град Варна и Варненска област с 59 построени сгради и 194 помещения в тях.

Що се отнася до типовете на новопостроените жилища, то най-често се строят тристайни апартаменти в многоетажни сгради и тристайни едноетажни къщи. Трите стаи се считат за класическо семейно жилище и търсенето на такива жилища значително се увеличи през миналата 2014 година в сравнение с предишния петгодишен период, затова и строителните фирми отговориха адекватно на изискванията на пазара. През първите месеци на 2015 г. над 33 процента от всички построени жилища са именно тристайни. Построените двустайни жилища са само с 2 процента по-малко от тристайните и се нареждат на второ място по популярност сред купувачите. Трето място заемат едностайните жилища. Най-слабо е било строителството на големи жилища с по 6 или повече стаи – едва 4 процента от общия строителен обем.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!