≡ Menu

Прекрасните качества на термосвиваемия шлаух

Термосвиваемият шлаух е един невероятен продукт, който може да бъде използван в широк спектър от индустрии. Той защитава кабелите от въздействието на времето, химикали и износване. Предлаган в богата гама от багри, той е незаменим при цветовото кодиране, пакетиране и организиране на кабели и проводници, както и за облекчаване на напрежението при усукването и огъването им. Също така запечатва и защитава от влага и прах – особено полезно при снадки на кабели. При проблеми с оплетката на проводник продуктът бива прилаган и уплътнен около компрометираното място чрез нагряване – така се стяга и ограничава пробива. Например в лодките, самолетите и военните превозни средства има кабели, които търпят голяма топлина по време на работа, и тръбите на шлауха се използват често за тяхната изолация и защита. Почти няма край на начините, по които този вид продукт може да ви бъде полезен.

шлаух за кабели

шлаух за кабели

Материалът е бил първоначално изобретен от инженер-химик на име Пол Кук и е пуснат в производство преди повече от 50 години. Най-често използваните термопластични елементи при производството на тези тръбички са полиолефин и други синтетични влакна и пластмаси – като например PTFE и силиконов еластомер.

Съставките биват подбирани в зависимост от това с колко шлаухът се свива след нагряване в сравнение с първоначалния си размер. Този коефициент е известен като “Съотношение на свиване.” Тръбичка, която променя размера си 2 към 1 трансформира точно два пъти големината си в диаметър. Обикновено за нагряване се използват пистолети с горещ въздух, но все пак зависи от конкретния материал, от който е произведен продуктът.

шлаух цена

шлаух цена

Кръстосаното свързване е качеството на градивните му елементи, което води до топлинното свиване на тръбите, а от там и до уникалните качества на шлауха. Вследствие на излагането на топлинна радиация се създават ковалентни връзки, които се формират между атомите на термопластичния материал, от който е изграден продуктът, за който говорим. Това външно влияние води до промени в молекулярните структури на пластмасата. Това е и причината да не се стигне до топене и улеснява провеждането на гладка последователност в процесите на свързване, независимо от това колко бива повишена температурата.

шлаух

шлаух

Относно приложението – шлаухът е изолационен елемент, който можете да използвате и в електрониката, и в бита си. Диаметърът му може да се изменя до 3 пъти и затова е толкова популярен. Той е безвреден, екологичен продукт, който е прилаган стабилно в комуникациите, при автомобилите и изобщо при свързване и завършване на електрически вериги. Нужно е да отбележа, че не съдържа тежки метали, формалдехид, халоген, азбест или каквито и да е други вредни и забранени съставки. Размерите, в които са изработвани тръбичките варират от 0,6 милиметра до 180 мм. Разбира се при поръчка на едро много производители се съобразяват с изискванията на конкретния клиент и е възможно всякакво разнообразие.

Наред с много други приложения, термошлаухът може да помогне на потребителите да поддържат кабелите в своя дом или работа организирани, а това влияе директно, спестявайки парите, които биха били похарчени за вредите, които могат да възникнат от незащитаването им. Затова, имайки предвид всичките положителни качества на този продукт, не се колебайте в използването му при нужда.

{ 1 comment… add one }
  • Димитър December 20, 2015, 10:15 am

    А издържат ли на масла и бензин?

Leave a Comment

error: Content is protected !!