≡ Menu

Почистване на кладенци

Почистване и дезинфекция на вода: две различни задачи

Често тествате качеството на водата и дезинфекцирайте добре кладенеца си с хлор. Страхотен! Но знаете ли, че дезинфекцирането на вашето кладенец и почистването му са две отделни задачи, които всеки  трябва да направи?

Докато почистването и дезинфекцията са важни, те не са едно и също нещо. В тази статия ще ви преведем през стъпките за правилно почистване на кладенеца.
Докато насърчаваме собствениците да дезинфекцират самите техни кладенци, почистването е много по-предизвикателно и трудоемко. По тази причина съветвам на  собствениците да наемат експерт, който да ги почисти за тях.

Кога да почистите кладенец

Доброто почистване, когато е направено правилно, удължава живота на кладенеца и неговите компоненти и помага да се направи по-безопасна за пиене вода. Има няколко предупредителни знака, че трябва да се почисти кладенец. Те включват:
– Добре излизаща вода от крана, която е облачна или съдържа чужди вещества.
– Вода, която има смешен вкус или мирис.
– Падащи капацитет и водно налягане.
– Рутинно тестване на вода, което е положително за бактерии или други вредни материали.
– Ако някой от тези предупредителни признаци е налице, особено след рутинния цикъл на дезинфекция, най-вероятно е времето за професионално почистване на кладенеца. Пренебрегването на тези признаци може да причини скъпоструващи щети на кладенеца и да създаде рискове за здравето на хората и животните.

Как да почистите кладенци

Освен биологичното замърсяване, инкрустацията е друга често срещана причина за неправилно функциониране на кладенеца. Изграждането на ключови кладенци като екрани, помпи и обвивки е трудно да се отстранят и тези части лесно се повреждат от някой, който не е опитен при боравенето с тях.
Професионалното почистване на почвата започва с отстраняване на подземните работи на кладенеца. След като тези парчета бъдат отстранени и почистени поотделно, самият кладенец се почиства. Има различни техники за разхлабване на отломки и кора от кладенеца.

Процесите включват:
Въздух, където се поставят линии с високо налягане и отпадъците буквално се издухат от върха на кладенеца.
Вода, която се използва по същия начин като въздуха.
Ултразвукова, използвайки звукови вълни при изключително високи честоти, за да възбуждат водата и да развалят свободните отломки.
Ръчно почистване, където се използват четки за тел и други инструменти за разхлабване и отстраняване на остатъците от повърхностите на кладенеца.
Различни видове химикали могат да се използват и за разтваряне на замърсители, но някои химикали могат да причинят повече щети или дори да унищожат кладенец в зависимост от неговата възраст и материали, използвани при неговото изграждане.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!