≡ Menu

Полезни съвети за консервиране на домати в домашни условия

 Ако имате излишък от зрели домати в градината, едно от най-добрите неща, които можете да направите е да ги консервирате. Така ще имате готова салата, ще можете да ги използвате като основа на различни супи или ястия приготвени с макарони, леща, фасул и други.

Консервирането може да бъде един много добър начин за запазване на храните. Когато го правите у дома, първо трябва да загреете добре бурканите, за да убиете всички микроби, плесените, бактериите и дрождите. Това е много важно за запазването на поставените в тях хранителни продукти. След като сложите доматите, запечатайте с капачки за буркани Омния, след което сложете бурканите във вряща вода.

капачки за буркани Омния

капачки за буркани Омния

Все пак не трябва да забравяте, че консервирането на домати в домашни условия изисква известна доза търпение, време и умения. Първият път, когато решите да се впуснете в света на консервирането ще ви се стори трудна задача, но когато се запознаете с всички процеси, всичко става много по-лесно и дори забавно.

Планирането на процеса и спазването на стъпките по-надолу ще превърнат консервирането на доматите в лесна задача:

  • Съберете необходимите продукти и оборудване
  • Изберете и след това внимателно измийте доматите
  • Докато бурканите се стерилизират, пригответе доматите
  • Поставете ги в буркани, като добавите киселина ако е необходимо
  • Поставете капачки за буркани Омния
  • Обработете бурканите във вряща вода

Оборудването

капачки за буркани Омния Тенджера

Тя трябва да бъде достатъчно висока, за да може водата да бъде поне 5 сантиметра над бурканите. Можете да сложите подложка под бурканите, която да ги вдигне от дъното на тенджерата, за да може врящата вода да циркулира под тях.

Буркани

Трябва да са в добро състояние, без напуквания или изронване на ръбовете им. Измийте ги с топла сапунена вода, след това ги изплакнете и ги оставете да изсъхнат.

Капачки за буркани Омния

Това е най-подходящият вид капачки за консервиране. Това е така, тъй като при запечатването им и нагряването те позволяват на въздуха в бурканите да излезе навън, но когато започнат да изстиват, уплътненията им се стягат около гърлото и така бурканите се затварят херметически.

консервиране домати

консервиране домати

 Друго оборудване и аксесоари

  • Надеждна щипка за изваждане на бурканите
  • Сито
  • Шпатула
  • Дъска за рязане
  • Остър нож
  • Дълга лъжица

Процедура по консервирането

Доматите не трябва да престояват повече от 6-12 часа след откъсването им. Натъртените и напуканите, които имат петна по тях не са подходящи за консервиране. Измийте тези, които са с добър външен вид добре.

консервира домати

консервира домати

Напълнете тенджерата до половина с вода и я сложете върху котлона. Напълнете бурканите с вода частично и ги поставете в тенджерата, за да се стерилизират. Варете за около 10 минути.

Докато тече стерилизацията на бурканите, обелете кожичките на доматите. Това най-лесно става като ги поставите в сито и ги потопите във вряла вода за около 30-60 секунди, след което веднага ги потапяте в студена вода.

Нарежете обелените домати на четвъртинки и ги сложете в голям съд, за да се изцежда сока им.

Използвайте щипката, за да извадите вече стерилизираните буркани, като ги поставяте върху мека кърпа, с което ще ги предпазите от напукване.

Сложете по 2 супени лъжици лимонов сок и сол на вкус (около 1 чаена лъжичка).

капачки за буркани

капачки за буркани

Започнете да пълните бурканите, като оставате по около 2-3 сантиметра до отвора им. Плъзнете с шпатулата между доматите и стъклото на бурканите, за да извадите всички мехурчета въздух.

Избършете горната част на всеки буркан, поставете капачки за буркани Омния в гореща вода за около минута, за да омекне уплътнението им и запечатайте!

Сварете вече готовите буркани за около 45 минути ако използвате буркани от 800 милиграма, а ако използвате тези от 500, то тогава 35 минути са напълно достатъчни.

След изваждането на бурканите с щипката, поставете ги така, че да нямат контакт един с друг. Оставете ги да се охладят напълно и ги огледайте, за да видите дали са добре запечатани. Складирайте консервираните домати на хладно място.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!