≡ Menu

Нов член в семейството – как всички да останат доволни?

Всеки нов член в семейството, независимо дали е очакван или не, носи със себе си купища промени. Но при малкото дете, като че ли преходът е най-труден.

Вятърът на промяната

Има различни начини, по които се сдобиваме с нов обитател на дома си. Това може да бъде ново бебе, баба или дядо, които са дошли да живеят при нас, нов родител заедно с децата си или пък домашно животно.

Дори да е изложено на желана от всички промяна като малко, сладко кученце, детето ни бързо ще осъзнае, че всяка монета има две страни и ще има и неприятни моменти. Кученцето ще му изяде домашната или ще се изпикае в обувката му и първоначалната еуфория бързо ще стихне, за да даде път на реалността и прилежащите към нея отговорности.

Същото важи и за възрастните членове на семейството, за които сме избрали да бъдем последна опора. Да прекарват време с баба и дядо може да е много забавно – могат да се научат да плетат, да играят на карти или да слушат в захлас безбройните им истории. Но когато се стигне до това да се съобразяват за банята или дистанционното, тогава е важно заедно да намирате начини всички да се чувстват комфортно.

Когато семейството се раздели и всеки намери нова половинка, това може да е период на много сътресения. Промените за малките деца идват отвсякъде – споделяне на стаята или местене в чужда стая, нови правила и очаквания, дори празнуването на празниците може да е коренно различно. А новите братя и сестри вероятно също не са във възторг от нуждата от смяна на режима.

Ново бебе в семейството – каква чудесна новина! Бебетата са малки, сладки и гушливи и по-голямото дете ще оцени това. Но те са и шумни, понякога миризливи, и отнемат цялото внимание на родителите. Мама вече няма време да си играе с нас постоянно, а татко не чете приказки с часове. Дори всички, които идват на гости изглежда, че са дошли само за бебето.

Адаптация към новото

Като родители, ние трябва да полагаме най-големите усилия, за да се грижим за поддържането на хармония и спокойствие в семейното огнище. Затова можем да се възползваме от няколко съвета, които ще улеснят не само нас, но и нашето растящо дете.

Себепознанието е решението за всички вътрешни тревоги. Когато чувстваме, че се “огъваме” е добре да потърсим консултация със специалист в център за личностно развитие.

  • карайте полека
    – обяснете на детето, че бебето може да му изглежда досадно и ревливо, но го обича и има нужда от него. С времето със сигурност ще намери и забавни начини да си играят.

  • осигурете му негово място
    – това трябва да е неговата сигурна територия, където може да се оттегли, когато нещата му дойдат в повече. Важно е то да знае, че сте готови да му осигурите и време, което то да прекарва само със себе си.

  • говорете си с него
    – комфортът да има с кой да поговори и да изкаже тревогите си е безценен. Улисани в останалите си задължения ние може да не сме се замисляли какво мисли детето и как приема то промените.

  • давайте му задачи
    – ние имаме все повече ангажименти, така че можем да се възползваме от малко помощ. За малкия пък това лесно може да се превърне в увлекателно занимание. Ситуация, в която всички печелят.

Най-полезният съвет е да учите детето си на доброта – ясно е, че не винаги е възможно да одобрява или харесва нови хора в семейството, но когато е добро и внимателно, тогава всички имат по-голям шанс да съжителстват щастливо.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!