≡ Menu

Насоки за въвеждане на HACCP

HACCP е система за управление и контрол на хранителните продукти, която функционира чрез анализ и контрол на физическите, химичните и биологичните опасности, свързани с производството и консумацията на сурова храна. Тази система е част от задължителните изисквания за откриване на ресторант и други заведения, но може да се прилага в хранително-вкусовата индустрия. Предлагаме ви някои насоки за успешното въвеждане на HACCP във вашия търговски обект.

Преди въвеждането на системата е нужно да се създават и пуснат в действие Задължителни програми. Тези програми предоставят условията на средата и работата, които са нужни за обезпечаване безопасността на хранителните стоки. Много от тези условия са описани в държавните или международните законови нормативи и се базират на конкретни изисквания и добри практики в областта. Задължителните програми се занимават не само със сигурността на храната, но и с това продуктите да са в добър вид и годни за консумация.

Наличието е ефективността на програмите трябва да се проверява и оценява по време на разработването и въвеждането на всеки HACCP план. Необходимо е програмите да бъдат коректно документирани и често проверявани.

Успехът на HACCP зависи от обучението на ръководството и персонала. Те трябва да са наясно с важността на системата и ролята й за осигуряване сигурност на храните. В обучението трябва да се включи информация не само за системата, но и за етапите за приготвяне на храната. От ключово значение е служителите да разберат същността на системата и да научат как функционира тя. Ръководството трябва да осигури достатъчно време за обучение, за да се гарантира ефективност на системата.

Следва разработването на HACCP план, които са специфични за дадения продукт и процес, и отговаря на изискванията за откриване на кафене или друг обект от сферата на ресторантьорството. Планът гарантира определянето и спазването на конкретни принципи и условия, които са от ключово значение за сигурността на храните.

HACCP системата трябва да се въведе и управлява от екип от хора, които притежават нужните знания и експертиза за използваните продукти и процеси. В този екип е добре да участва експерти от различни области, както и хора от персонала на заведението. Така ще се осигури оптимално функциониране на системата. Ако персоналът е по-голям, в екипа могат да участват само няколко души, докато при по-малък персонал всички служители може да са част от екипа, работещ с HACCP.

Много собственици на заведения и техни служители погрешно смятат, че HACCP системите са прекалено сложни изисквания за откриване на заведение или друг вид обект, като кафене, бърза закуска или дюнер. Тези системи обаче ще подобрят работата ви и ще повишат качеството на услугата. Можете да ни задавате всякакви въпроси относно HACCP, чрез контактната форма в сайта ни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!