≡ Menu

Мярка 112 „Млад фермер“ 2014-2020

Наредба-9 е вече качена на сайта на Министерство на земеделието и може да се запознаете с нея. Тя урежда условията, мерките и стъпките за кандидатстване и инвестиране по проекти по мярка 112 „Млад фермер”. Средата на юли се предвижда да е изминал двуседмичния срок от официално публикуване на документа, и да може вече да се започне кандидатстването.

Един от критериите за допускане на производители е да са извършили земеделска трудова дейност не по-рано от 14 месеца назад във времето, считано към момента на кандидатстване. Предвижда се промяна на допускане на земеделските предприемачи да бъде удължен с 3 месеца – съответно от 14 до 17 месеца.

Ако имате желание да кандидатствате по програмата, обърнете се към уважавана компания, която да ви помогне. Може да получите информация за всички европроекти от нас, а нейните консултанти да ви придружат в комуникацията с европейските финансови институции, които да инвестират във вашето стопанство или ферма. Компанията разполага с перфектен експертен екип от специалисти-практици, които ще ви съпроводят през целия период на оформяне на документи, проучване, изготвяне и реализиране на вашата добра идея в проект.

До този момент по мярка 112 можехте да кандидатствате като физически лица или ЕТ, след регистрацията като аграрни производители, а от настоящата 2014 година вече може да бъдете регистрирани и като ЕООД.

Новостите имат и своите негативни страни. Ако преди по програмата можеше да се кандидатства 225 кв. м. обработваема площ, произвеждаща био тор от калифорнийски червей, то по новите критерии площта на стопанството се е увеличила на 790 кв. м. Това оскъпява първоначалното капиталовложение, а това води и до свиване броя на желаещите млади фермери да се включат в това начинание. Освен това до сега първото плащане бе в размер на 5000 евро, а второто на 2000 евро, а вече сумата ще бъде 12 500 евро, разделена на отделни по-малки субсидирания, което значи, че младите предприемачи ще доказват с документи извършените оперативни дейности в рамките на далеч по-голяма сума.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!