≡ Menu

Маслото от жожоба

Жожоба (Simmodsia Chinensis Schneider) е многогодишно дървесен храст роден на полупустинни райони на южна Аризона, Южна Калифорния и Северозападна Мексико. Жожоба (произнася жо-жо-ба) се отглежда за осигуряване на възобновяем източник на уникален висококачествено масло.

Местните американци, извлечени от масло от семена от жожоба за лечение на рани и рани преди векове. Събиране и обработка на семена от естествено срещащи се намира в началото на 1970 г. се поставя началото на опитомяването и. В допълнение, забраната за внос на продукти кашалот през 1971 г. доведе до откритието, че маслото от жожоба е в много отношения превъзхожда масло за приложения в козметиката и други индустрии.

Днес, 40000 акра жожоба са обработвани в югозападната САЩ, Голяма част от интереса към жожоба в света е резултат от способността на растението, за да оцелеят в суровата пустиня среда. Усвояването на неплодородна земя, че няма да подкрепи по-конвенционални земеделски култури може да се превърне в основен актив за световната селскостопанска икономика.

Най-старите насаждения търговски жожоба в САЩ са създадени в края на 1970 г, и настоящото производство на масло от жожоба е в диапазона от хиляди тона годишно. Основните световни производители са САЩ и Мексико, с големи количества петрол се изнася в Япония и Европа.

Жожоба семена съдържа светлинна злато восък естер оцветена течност, която е основната липид на растението съхранение. Това е за разлика от конвенционалните маслодайни култури, като например соя, царевица, маслини, или фъстъчено които произвеждат масла като първичен липид за съхранение. Восък от Жожоба (наречен масло) съставлява 50 % от сухото тегло на семето му. Физичните свойства на маслото от жожоба са: висок вискозитет, висока флаш и огън точка, висока диелектрична константа, висока стабилност и ниска волатилност. Неговият състав е малко засегнати от температура до 570 ° F (300 ° C). Масло от жожоба съдържа права верига С 20 и С 22 мастни киселини и алкохоли и две ненаситени връзки, които правят масло податливи на различни видове химични манипулации. Екстрахираният масло е относително чист, нетоксичен, биоразградими и устойчиви на гранясване.

Най-масло от жожоба, произведен в САЩ, днес се продава на по-висока цена за употреба в козметични продукти и продукти за грижа за косата. Около 300 продукти, съдържащи масло от жожоба са се появили в САЩ през последните години. Както доставката на петрола се увеличава и намаления на цените, повече употреби ще станат икономически осъществими. Например, индекс на вискозитет от масло от жожоба е много по-висока от тази на петролеев масло; Поради това може да се използва висока температура, високо налягане лубрикант. Стабилността на масло от жожоба го прави атрактивен за електронните и компютърни индустрии. И тъй като маслото от жожоба не съдържа холестерол или триглицериди и да не се разгражда от нормалните метаболитни пътища, тя може да се превърне във важен нискокалорични масло за човешка консумация. Маслото може да се използва като антипенител в производството на антибиотици и за лечение на кожни заболявания. Други предложени употреби включват свещи, пластификатори, перилни препарати, пожарни retardents, трансформаторно масло, както и за кожарската индустрия.

Ястието съдържа до 30% протеин, но токсични съединения (simmondsins) го правят в момента опасна като животинска храна.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!