≡ Menu

Малко съвети за правилен избор на уебхостинг

Едва ли има потребител, който иска бизнесът му да пострада поради вземането на неправилни решения. Последното нещо, от което се нуждае, е ограничен достъп до сайта му и чести проблеми с е-мейлите, затова и изборът на добър уебхостинг доставчик е изключително важен. Затова и има няколко основни правила, които е добре да спазите, за да си спестите тонове нерви и солидна доза загубени клиенти и пари.

хостинг цени

хостинг цени

Правило номер 1: backup-ът е задължителен

Едно от може би най-кошмарните положения, в които потребителят може да изпадне, е след като уебсайтът му е недостъпен, а от там и е-мейл акаунтите и да загуби цялото съдържание на уебсайта си, поради липсата на back up. Звучи абсурдно, но е често срещан проблем, който можете да избегнете, след като проверите дали тази услуга е налична от страна на избраната от вас хостинг компания. Разбира се, някои потребители сами се подсигуряват като пазят съдържанието на своите уебсайтове, но това е в крайна сметка работа именно на уебхостинг поддръжката. Когато говорим за backup трябва да се има предвид, че е добре компанията разполага с такъв, който осигурява огледални сървъри, така че да има гарантиран backup на backup-а.

хостинг

хостинг

Правило номер 2: личният достъп е задължителен

Когато се спирате на уебхостинг компания, е важно да разполагате с достатъчно личен достъп, за да можете да правите промени по уебсайта си по съдържанието или изображенията. Също така да можете да създавате нови е-мейл акаунти за нови служители или пък да проверите е-мейла си не само през outlook, който ви ограничава, ако не сте на компютъра си. Но ако имате достъп до е-мейла ви онлайн, можете да го проверите спокойно, където и да се намирате. По-голяма част от компаниите предлагат тази услуга, но все пак се уверете, че това е наистина така.

Правило номер 3: запознайте се с типовете хостинг

Да, съществуват типове хостинг, така че е добре да хвърлите едно око и да разберете малко повече на кой да се спрете. Това се определя, както от парите, които сте склонни да заплатите, така и от това доколко имате идея за предимствата не един или друг вид хостинг.

хостинг компания

хостинг компания

Ако, например, изберете споделения хостинг, то това означава, че споделяте сървъра и с други компании. Този тип хостинг може да ви създаде главоболия точно, защото е споделен и да забави достъпа до сайта ви поради тежкия трафик от другите потребители на сървъра. Като предимство може да се посочи по-ниските такси, които вероятно ще бъдат изисквани от вас, поради широкото потребление.

Друг вариант е наетият сървър, това ще рече, че в този случай вие притежавате сървъра, след като го закупите и само го предоставяте на хостинг компания, която го свързва в мрежата си. Но това означава, че вие ще трябва да се грижите за поддръжката, това пак може да се промени в зависимост от вашата готовност да заплатите повече и евентуално хостинг компанията да ви предложи тази услуга.

Разбира се, ако искате да заложите на сигурното dedicated хостинга е тъкмо за вас, тъй като ще разполагате със сървър, в същото време хостинг компанията може да ви предложи пълна поддръжка и съответно се ползвате с възможност за ъпдейти и много сигурна защита. Но трябва да се уверите, че това ще е така, когато сключвате договора, защото dedicated хостингът може да бъде и неподдържан, тоест вие сами да трябва да се занимавате с това, малко на принципа на наетия сървър, но вие ще трябва да се оправяте с админ панела и цялостната поддръжка.

хостинг цена

хостинг цена

Съществуват и други две възможности – виртуалният сървър или съкратено VPS. Той ви дава повече свобода от споделения, а в същото време ще ви излезе доста по-евтино от dedicated хостинга. А Cloud хостинга, за който може би повечето хора са чували, тъй като макар и да е най-новият вид хостинг, доби силна популярност. Като говорим за cloud не може да не говорим за cloud computing, или “изчисления в облак”. Съвсем накратко, за разлика от другите видове хостинг, cloud не зависи само от една машина, а е подсигурен от много сървъри, иначе казано ви дава много по-висок спектър от услуги и възможности, както във връзка със сигурността, така и що се отнася до параметрите на памет, възможности за разширяване на уебсайта, RAM пространство и всичко, което ви осигурява по-голяма независимост и сигурност за съхраняване на данни.

Независимо на кой хостинг ще се спрете, важното е да сте сигурни, че той отговаря в пълна степен на вашите нужди.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!