≡ Menu

Лаптоп с две операционни системи

Ако сте администратор или познавате такъв, те обичат да работят с по няколко операционни системи или много често им се налага. Какви са опциите да имате два подобни софтуерни продукта на лаптопа си? Едната, която вероятно ще се окаже непосилна за неопитния потребител е, да раздели хард диска си на два бутващи сектора, което се прави със специална програма и след което да инсталира на двата дяла по една операционна система. Това не можете да го направите за 10 минути преминаване през опциите на програмата.

Задължително гледайте клипове, упътвания и каквото намерите в мрежата, защото изобщо не е толкова лесно, колкото си мислите. Трябва да знаете какво прави всяка команда и какво може да се случи с диска ви след всичкото това бърникане. Това, в което може да сте сигурни, е, че цялата ви информация на целия диск ще се изтрие.

Няма смисъл да местите информацията от един дял в друг. Най-добре прехвърлете всичко на флашка или някакъв друг външен носител. Ако пък не можете да се справите с това, най-елементарния начин ще е да имате лаптоп с две гнезда за хард дискове, но пък техните цени са много над обикновените. Има още един метод, но той може да се окаже доста бавен или поне според начина, по който го свързвате – външен хард диск.

Има няколко начина да свържете хард диск отвън – ако е със стандартно вградено USB или с допълнителни кабели и захранвания. Но точно тук ставаше дума за това, каква ще е скоростта на предаване и как ще зависи от метода на свързване. Като цяло, лаптопите не са създадени да имат две операционни системи. Те са направени да са мобилни и да можете да ги пренасяте навсякъде с вас. Говорим за тези с едно гнездо за HDD. Тези с две, предимно вече са за SSD и HDD. Така значително се подобрява скоростта на лаптопа ви.

{ 1 comment… add one }
  • Aleksandar Ivanov August 16, 2014, 11:18 am

    Здравейте, супер статия!
    Единствения проблем, който възниква при това положение е трансфера на файлове между операционните системи. Например офис приложенията на Linux и Windows не са напълно съвместими и възникват проблеми при обработката им. Искам да попитам до колко това разделяне на хард диска на две и инсталирането на две операционни системи натоварва самия лаптоп или компютър?

Leave a Comment

error: Content is protected !!