≡ Menu

Ламиниран паркет, според качество, поддръжка и монтаж

Според начина на монтиране ламинирани паркети биват два типа и те са – поставяни с лепило или сглобявани. И двата вида ламинат, според монтажа имат своите предимства. Специалисти твърдят, че с лепило монтажа предпазва ламинирания паркет, като брани и фугите от проникване на влага. За втория вариант, чрез сглобяване по мнение на специалисти монтаж отнема само няколко часа.

Съществува и трети тип ламиниран паркет, а той помества и двата модела от споменатите. Или казано с други думи, може едновременно да се сглобява и/или да се лепи.

ламиниран паркет

ламиниран паркет

В зависимост от конструкцията ламинирания паркет бива 3 основни вида. Те са: MDF; ПДЧ и НDF. Според мнението на специалисти качеството на ламиниран паркет не зависи от дебелината му. Тя се определя от други фактори, като използвани материали за изработка и други.

Ламинирания паркет се наложи първо на пазара по Запада. Там по-заможните семейства могат да си позволят монтаж и подмяна на подовата настилка, един път на няколко години. За разлика от тях, у нас все още представлява лукс този вариант. Ето защо в избора на ламиниран паркет, българина гледа и за начина на поддръжката му, а тя винаги трябва да е лесна и приятна, за да не отнема ценно време.

Според поддръжката си ламинирания паркет бива 2 основни групи и те са – ламиниран паркет за дома и ламиниран паркет за обществено ползване. По отделно всяка от тях се дели на нови три подгрупи, които зависят от натоварването на ламината. То от своя страна може да е слабо, интензивно и нормално.

Значение в избора на някои от видовете ламинирани паркети има и трайността, а тя много пъти е в резултат от замазката на пода. Поставя се специална подложка, която служи за изравняване на неравностите, запълване на кухините и топлоизолация. В случаи, че се избира ламиниран паркет подложката е задължителна, но това правило не важи за подова настилка от естествен материал – дърво.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!