≡ Menu

Ламинирани плоскости – предимства и особености

Ламинираните плоскости са едни от най-евтините и най-лесните за монтаж, практически универсални материали, предназначени за вътрешна и външна облицовка на всякакви видове помещения и сгради, като при това те са подходящи за облицоване както на стените, така и на подовете и таваните на всякакви типове помещения.

Ламинираните плоскости започнаха да завладяват световните пазари в края на миналия 20-ти век и само за петнадесетина години придобиха внушителна популярност. Днес с ламинирани плоскости се облицоват жилища, офиси, търговски центрове и помещения с всякакво друго предназначение. Популярността на ламинираните плоскости се дължи на изключителните им качества – те се мият и почистват много лесно, много по-трайни са от всякакви мазилки и бои, приготвят се от екологически чисти материали, трудно горят, не са токсични, притежават изключителна якост, издържат на големи механични натоварвания и на внезапни промени във влажността и температурата на въздуха. Накратко – ламинираните плоскости притежават забележителни трайност, устойчивост и здравина, а освен това са доста евтини. Като прибавим към това красивият им външен вид, става ясно, защо този материал е завладял планетата.

Ламинираните плоскости се изработват чрез пресоване при висока температура и се състоят от четири основни слоя, като освен тях може да имат и други допълнителни слоеве. Върху базовият слой, който е изработен от дървесно-влакнести плочи (MDF), се нанася декоративен слой на хартиена основа, който играе естетическа роля – върху него се нанася рисунък, който обикновено имитира някакъв вид дърво или камък. Самият декоративен слой се покрива със специален защитен слой – това е лицето на плочата, а на обратната страна на ламинираната плоскост се нанася т.нар. стабилизиращ слой. Между тези основни слоеве може да има и допълнителни слоеве от различни материали, които да придават по-голяма твърдост и здравина на плочата.

Ако трябва да се изброят в телеграфен стил достойнствата на ламинираните плоскости, на първо място сигурно все пак ще бъде достъпната им цена. Друго голямо достойнство е, че се изработват от екологически чисти материали. Следващото им предимство е, че съществуват ламинирани плоскости, които са лесни за почистване и не променят качествата си, независимо с колко вода се заливат и с какви препарати се чистят. Ето защо ламинирани плоскости могат да бъдат ползвани за облицовка и в сухи и в мокри помещения, в сушилни, в помещения, където се държат домашни любимци и т.н. Дори в стаята да влязат гости с кални обувки, или куче с кални лапи, ламинираният под може да бъде почистен само с няколко движения на мокра гъба.

Макар и не толкова важно като изброените по-горе, но не бива да се пропуска и друго достойнство на ламинираните плоскости – те могат да бъдат изпълнени в най-различна цветова гама и да изглеждат като най-различни натурални материали. Разбира се, най-популярни са имитациите на дърво и камък, но при желание може да направите поръчка и да ви бъдат изработени панели с всякакъв рисунък.

Не бива да пропуснем и друга особеност на ламинираните панели – изключителната им здравина. Не е страшно ако ударите ламинирана плоча с някакви мебели или кухненски съдове – тя няма да помръдне.

Накрая трябва да споменем и извънредно лесното монтиране на ламинираните панели. Няма никакво съмнение – по-лесно е да облицовате стаята с ламинат, отколкото да залепите тапети по стените.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!