≡ Menu

Кратко ръкъводство при избор на селфи стик

Стикът за селфи не е чак толкова ново изобретение. В крайна сметка той съществува сред нас още от 1990 г. насам под една или друга форма. И всъщност това са обърнати моноподи с дръжка. Нарастващото използване на камерите на смартфоните, комбинирано с желанието ни да снимаме и записваме това което правим, доведе до нарастване търсенето на селфи стикове. Те са наистина полезни устройства и могат да бъдат използвани за направа на по-близки или по-далечни снимки. А и могат да бъдат разтегнати още повече, почти двойно.

Няма чак толкова голяма разлика между различните селфи стикове и това е и причината за тяхната нарастваща популярност. При търсенето на правилния селфи стик за покупка, трябва да се съобразите с 5 фактора:

  • Съвместимост между вашия фотоапарат или смартфон със стика
  • Дължината на стика, когато е в сгънат режим и когато бъде разпънат
  • Възможността за дистанционно управление
  • Качеството на материала и какво натоварване може да понесе
  • Специфични приложения или аксесоари, огледала… Дали има възможност за снимане под вода и други.

Съвместимост между стойката и фотоапарата

Не си заслужава да купувате селфи стик, ако той не може да захване фотоапарата ви. За щастие повечето модели са подвижни и могат да бъдат монтирани на трипод стойка. Може да закупите и модели, включващи в себе си възможност за смартфони и професионални фотоапарати, като селфи стикът с Bluetooth бутон от онлайн магазин. Но някои от по-обемните и тежки фотоапарати, използвани от професионални фотографи, не могат да бъдат прикачени към селфи стика, заради тяхното тегло и размер.

Дистанционно управление

По-голямата част от селфи стиковете предназначени за смартфони притежават дистанционно управление за задействане на снимачния бутон, което ви позволява да го активирате от самата дръжка на стика. Много от стиковете са с приложения, които свързват телефона с дръжката. Има и такива, които използват кабел. Други разполагат с Bluetooth опция за задействане на камерата през дръжката.

Основната цел на селфи стика е да добави разстояние между снимащия и снимачното устройство до такава степен, че на снимката да бъдат включени вие и вашите приятели, заедно с някои елементи на заден план, така че да се получи хубава снимка. Обичайната дължина на тези продукти е около 35 инча (около 90 см.), което е повече от достатъчно за тази задача. В някои случаи този размер е ограничен до 19 инча (50 см.), което придава на стика по-малки размери и е по-лесно пренасяне. Но съществуват и такива с по-големи възможности за разпъване и по-голяма компактност при сгъване. Въпреки че повечето селфи стикове, когато бъдат сгънати достигат размери до около 8 инча (20 см), можете да откриете и такива, които са по-къси от 20 см., като по този начин лесно може да ги пренасяте било то във вашия джоб, чанта или раница.

Специфични селфи стикове

В случай че искате да експериментирате с някое определено приложение или да изпробвате уменията си на фотограф, може да откриете допълнителни устройства, свързани с хващане на някакво действие във въздуха, или дори под вода, а и с тях да правите по-добри снимки.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!