≡ Menu

Как да си закупите маратонки за тичане?

Влизате в магазин за спортна екипировка, за да си купите нови маратонки. Виждате, изложени на витрината много различни модели. Разглеждате ги, но не знаете кои от тях да изберете. Какво да правите? Да купите ли на сляпо? Това е често срещана ситуация. По-скъпите маратонки обикновено изглеждат по-добре, но дали е сигурно, че ще осигурят необходимия комфорт на крака.

По-долу можете да прочетете информация, която ще ви е от полза при тази покупка. При закупуване на спортни маратонки определено ви трябва съвет от някой, който разбира от това. За правилния избор значение има формата на крака, начина на движение, теглото, начина и обема на тренировка.

нови маратонки

нови маратонки

Маратонките са най-важната част от оборудването, което ви е необходимо за бягане, затова е от значение да изберете правилните за вашите крака. Неправилно избраните обувки могат да ви причинят проблеми и да ви накарат да се откажете от бягането.

Стабилността е най-важна за любителите на бягането, защото стабилните маратонки са с добро сцепление, а това е добре за неопитните бегачи. Маратонките трябва да бъдат стабилни в средната си част, също така в областта на пръстите, и в задната част, където е петата, и трябва да се осигури добро сцепление.

маратонки

маратонки

Обувките, които са подходящи за вашите крака, ще ви позволят наистина да се наслаждавате на бягането. При това трябва внимавате маратонките, които избирате, да не са прекалено меки или прекалено твърди, тъй като тук отново е от значение вашето теглото и начина на движение. Комфортът също е важен, защото неправилният избор може да ви откаже от бягането. Комфорт по време на бягане, означава обувката ви да е с подходящ размер, да не е прекалено ниска, нито прекалено висока. Също така не трябва да се забравя стабилността, защото тя е важна при бягането.

Състав на обувката.
Горната част на обувката, обвива крака и му осигурява добро сцепление по време на бягането. Колко по-добра основа има обувката, толкова е по-качествена. Горната част се състои от специално изтъкани мрежички, които позволяват добър въздушен поток и добра вентилация. Твърде затворените обувки не позволяват на крака да диша и затова потенето се увеличава и може да се появи неприятно парене.

Долната част на обувката установява контакт със земята и трябва добре да се прикрепя към нея. Хубаво е да бъде изработена от качествена гума, която предотвратява бързото износване, а може да бъде и по-груба, предназначена за движение по неравен терен. Гладките подметки са предназначени за движение по асфалт и плоски терени.

Закупуване на маратонки.
Няма перфектни маратонки, но можете да изберете такива, които напълно пасват на крака ви. Има много голям избор от обувки на пазара, затова е трудно да се направи правилния избор.

Няколко полезни съвети:
Отделете време за покупката. Неправилното решение ще навреди и на портфейла и на здравето ви. Най-добре е да си закупите маратонки късно следобед, защото краката ви се подуват от целодневното натоварване. Нещо подобно се случва и по време на бягането.

Спортните обувки трябва да бъдат по-удобни от обикновените. При пръстите трябва да имате около един сантиметър свободно пространство. Бъдете внимателни петата да не се плъзга, защото така стъпалото не е достатъчно стабилно. Опитайте и лявата и дясната маратонка, защото никой няма еднакви ходила. Завържете плътно обувката. Ако дупките, през които преминава каишката са успоредни, тогава обувката лежи добре на крака.

В случай, че познавате някой, който разбира от маратонки, вземете го с вас при покупката. Той ще може да ви посъветва съобразно вашия индивидуален стил на тичане, кои обувки ще са най-подходящи за вас. Добре е да съобщите повече данни за дейността, която ще извършвате, положението на вашето стъпало, издръжливостта ви, повърхността, върху която най-често тичате, и други проблеми, които имате по отношение на стъпалата, краката, гръбначен стълб.

Когато пробвате маратонките, обърнете внимание на връзката между стабилността и окачването. По време на пробата подскочете няколко пъти. Ако почувствате дискомфорт в областта на петата, не вземайте съответния чифт.

Чорапи за бягане.
Добрите чорапи за движение трябва да имат изброените по-долу свойства:
Не трябва да имат релефни шевове.
В горната част трябва да има пласт, който да позволява добро сцепление.
В областта на пръстите и петата трябва да бъдат закалени обикновено с друга тъкан.
Необходимо е да дишат и да пропускат пот и топлина.
Трябва да са с ергономична форма и отделните части да са закалени.
Не трябва да са твърде високи.
Ластикът в горната част не трябва да бъде много стегнат, нито твърде слаб.

Защо е добре да имате повече чифтове маратонки?
Тези, които се движат по различни терени, за всяка повърхност трябва да имат различни маратонки. Обувките за бягане по асфалт не са подходящи за движение по мека повърхност. Там от значение е добрата стабилност и сцепление, които на естествена основа предпазват крака от подхлъзване и усукване. Също така от ортопедична гледна точка е добре редовно да се сменят маратонките, защото се износват.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!