≡ Menu

Как да озеленим дворове с Туя

Умението по озеленяване не е за всеки, но не и толкова сложно. Озеленяването с всяко едно растение за градина има своите специфики, затова много хора предпочитат да наемат специалисти, които да свършат тази работа. Научете повече и за фирми, които чистят дворовете на сайта ни.

Собствениците на красиви градинки, дворове и морави са доволни от зеленината през цялата година, а ако и вие искате да насадите нещо, което да радва очите през цялата година това трябва да са Туи.

Те са непретенциозен на грижи, естетически и добре изглеждат. Но, както всяко нещо има и едно голямо „НО“, това е техният недостатък – трудностите, които съпътстват разпространението Туята, особено ако такава задача се извършва за първи път в живота.

На практика има само два начина – за да отделяте резници от вече отгледани растенията, или чрез събиране на узрели семена.

Какво да изберем?

Размножаване на Туя, чрез семена

Щателно Туята, като всяко друго растение подходящо за дворове и градини изисква време, за да сработи със семената. Такива трябва да имат здрави зародиши, които да устоят на болести и климатични промени. Единственото нещо, което може да възпре този метод на самостоятелно увеличение броя на растенията в градината е времето. Отглеждането на Туи изисква най-малко 3, а след това всички 6 години. Едва тогава възрастният ще покаже всички качества на един прародител. Преди да се опитате да се разпространите семената, трябва да се съберете неотворените такива през август и да държите на топло място. Само няколко дни може да съхраните семената в чанта, изработена от естествени материи, в които те могат, без вреда да дишат. С настъпването на зимата процедурата на посадъчен материал, е заравяне на торбата в снега.

Следващата стъпки за това как да се размножават правилно вечнозелени Туи се свежда до пролетни култури и смес от пясък и торф, взети в равни пропорции; Подготвят се сандъчета дълбоки по 2 см; Поставя се тор от мулч на сухи игли или суха торф; Трябва също така да се осигури правилен режим на поливане, защита от директно слънце, наторяване, плевели; В края на есента и по-точно, с настъпването на студеното време, младите се прибират в мазето и се покриват с клонки смърч, или ако е засадено в открито място, това условие е задължително; Истинският разсад се извършва само след три години, когато се избира и постоянно място за предстоящите 5-6 години.

Туите, както и много други вечнозелени растения са подходящи за дворове и градини, но не трябва ад живеят самостоятелно. Ето, защо е добре около им и съобразно разположението да изберете и други засаждания, през тях или около им.

Нека не забравяме и, че дворът и градината имат нужда от постоянна грижа, независимо дали са засадени младите туи или не. Ако се налага косене на трева или други редовни грижи, трябва да се извършват поетапно, за да не пречи това на младите растения.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!