≡ Menu

Как да консервирате зимнина като професионалист?

Ако до сега не сте приготвяли зимнина сами и се опасявате, че няма да се справите не се притеснявайте. В тази статия ще споделим с вас подробни инструкции – стъпка по стъпка за консервирането на зимнина като професионалист.

капачки за буркани Омния
    1. Прегледайте процедурата, рецептата и оборудването, с което разполагате, преди да закупите необходимите продукти. Освен това е важно да изберете подходящо и удобно за вас време, без да се налага да прекъсвате процеса на работа.
    2. Измийте бурканите и ги поставете в гореща вода, докато дойде моментът да ги напълните с приготвените продукти. Желателно е, преди да консервирате храна в буркани и избраните видове капачки за буркани да се стерилизират в гореща вода.
    3. Предварително проверете с колко здрави буркани и капачки разполагате и според техния брой пригответе съответното количество храна. Ако вашите капачки са стари заменете ги с нови, а сайта можете разгледате предлаганите видове капачки за буркани.
    4. След като сте готови с храната, извадете бурканите от горещата вода. Подсушете ги, за да не се приплъзват в ръката ви докато изсипвате продукцията в тях. Избраните от вас видове капачки за буркани, също е желателно да се подсушат, преди да се поставят върху отвора на буркана.
    5. Не забравяйте, когато пълните бурканите, винаги оставяйте поне един пръст свободно пространство. Не е желателно да препълвате бурканите, защото така рискувате те да не успеят да се запечатат качествено и трудът ви може да отиде на вятъра.
    6. Ако приготвяте компоти или друга зимнина, при която не се изискван предварителна топлинна обработка на продуктите е добре да ги поставите в бурканите, да налеете нужното количество вода и да прибавите съответните подправки.
    7. В случай, че приготвяте зелен фасул, след като го бланширате и го разсипете по бурканите, трябва с помощта на шпатула да ги притиснете леко, за да излезе въздуха, а след това долейте и течността.
    8. Избършете ръба на буркана с чиста и леко влажна кърпа, за да могат без проблемно да прилепнат избраните от вас видове капачки за буркани.
    9. След като ги поставите те трябва да се затегнат, като процедурата при различните видове капачки е различен. Ако сте избрали винтови капачки за буркани ще трябва да ги завъртите в обратната посока и да ги стегнете добре, а ако сте заложили на капачки без винт тогава ще трябва да ги притиснете с помощта на специална затварачка за буркани.
    10. Запечатаните буркани поставете в голяма тенджера с вода, в която ще трябва да сварите бурканите. Веднъж поставени в тенджерата, не е желателно да пипате повече бурканите.
    11. Според вида на зимнината (плодове, зеленчуци или месо), която сте приготвили те трябва да врят и различно време. Обикновено то варира от 10 минути до 2 часа.
    12. След това извадете бурканите с помощта на специална щипка и ги поставете върху кърпа с разстояние между тях поне 3 см.
    13. Когато бурканите са напълно охладените (след 12 до 24 часа), проверете всички капачки за буркани дали са „хванали“. За целта ги натиснете в центъра и ако капачката не пружинира значи са запечатани, ако пружинира и издава пукащ звук значи не са. Незапечатаните буркани могат да се съхраняват в хладилника за известно време или да се консумират в рамките на 2-3 дни.
    14. Приберете готовата зимнина на сухо, хладно и тъмно място. Най-добре ще е ако имате мазе да ги складирате там.
капачки за буркани Омния

капачки за буркани Омния

Следвайки тези стъпки в консервиране на различни видове зимнина няма да срещнете никакви проблеми, а най-важното е, че ще се сдобиете с вкусна и качествена домашно приготвена храна, която ще можете да консумирате по всяко време на годината.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!