≡ Menu

Какво представлява дисковата брана?

Това е вид земеделски инструмент, който се използва за обработка на почвата и подготвянето й за засаждане. С тяхна помощ се разбират големите буци пръст, които се образуват след орането с плуга. Освен това те заравняват повърхността на терена, като остават въздушни отвори, през които водата по-лесно прониква в почвата.

Дискови брани

 Устройство на дисковата брана

Състои се от един ред дискове, които проникват в почвата на определена дълбочина като дискуват земята и разбират образувалите се буци. Както споменахме някои от моделите дискови брани се предлагат с възможност за регулиране на ъгъла и дълбочина, при които проникват в земята. Висококачествените дискови брани MASS са с фиксирана дълбочина от 20 см, при която могат да проникват в почвата, както и с фиксиран ъгъл. Това е направено така, защото след редица тестове се е установило, че при тези параметри дисковите брани са максимално ефективни. Освен това по този начин се улесняват и земеделците, които не се налага да гадаят под какъв ъгъл и дълбочина на проникване да настройват своите брани.

Дисковите брани също така се използват, след като културите се приберат и почвата отново трябва да се обработи като за целта се изорава с плугове, а след това се минава с дисковите брани. По този начин след жътва остатъците от културите или плевелите биват заравяни в почвата, където се разлагат и наторяват почвата по-естествен начин. Така се добавят хранителни вещества за бъдещото засаждане.

Поддръжка дискови брани

 

Макар и минимална дисковите брани се нуждаят от поддръжка, която се състои в това редовно да преглеждате тяхното състояние и да гресирате местата, където се нуждаят от смазване. Препоръчително е да изберете марка дискови брани, за която лесно ще откривате при нужда резервни части. Именно поради тази причина голяма част от земеделците в България предпочитат дискови брани MASS, защото освен, че за изключително здрави и ефективни при работа, за тях се намират лесно оригинали части директно от производителя.
Ако и вие клоните към тях можете да откриете подробна информация в сайта ни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!