≡ Menu

Какво да избягвате, когато наемате външна фирма за счетоводни услуги?

Като начинаещ собственик на малък бизнес, вие със сигурност сте обмислили повечето първоначални стъпки, които ви се налага да предприемете при стартиране на такова начинание. Един от важните въпроси, които трябва да решите, е дали да наемете счетоводител или да се доверите на счетоводна кантора. В повечето случаи, ако бизнесът ви наистина не е в по-големи размери като начало, чисто финансово и като опит, за вас е по-добре да потърсите услугите на счетоводна кантора. Има някои фактори, касаещи този избор обаче, които е желателно да избягвате.

Не правете своя избор на база цена. Може да се досетите, че този подход е възможно най-неудачния избор. Качеството струва пари, а това се касае особено за сферата на услугите. Финансовата ви стабилност зависи от компетентността на хората, които се грижат за нея, и едва ли ще ви е приятно в края на годината да се озовете с глоби или неплатени данъци, за което ще подлежите на някакви санкции от страна на държавните институции.
Безспорно репутацията на счетоводната кантора се гради не само на нейния ръководител и собственик, но и на счетоводителите, които работят в нея. Фирмата, на която ще възложите тази задача, със сигурност разполага с квалифицирани служители за тази цел, но вашата задача е да проверите това, за да сте спокойни и сигурни в избора си.

Вашият избор не бива да е подвластен само на емоцията, а да има своето обоснование. Разбира се, че тук присъстват чисто емоционални и физически характеристики, като външен вид, симпатия и т.н., но това не бива да е водещ фактор при взимане на окончателно решение. И не бива да се притеснявате да питате за всичко, което ви интересува. Желателно е всичко да ви е ясно още от началото – както при определянето на какви точно счетоводни услуги получавате във вашия пакет, така и относно парите, които заплащате за тази услуга, начини на комуникация, и всякакви други подробности, касаещи тази дейност. Разбира се, винаги може да възникне някаква непредвидена ситуация, която не е в рамките на нашата компетенция да я контролираме, но с основните и по-общи неща, касаещи предлагането на услугата, трябва да сте предварително наясно.

Не на последно място, не трябва на преден план в избора ви на подходящата счетоводна кантора за вас, да стои локацията на офиса. На вас ви е нужно качество и компетентни услуги, а не удобството да спрете колата пред офиса на счетоводителя. От самата счетоводна кантора също биха желали да имат такова удобство за своите клиенти, но намирането на подходящ и удобен офис не зависи изцяло от тях, и не е желателно да е един от основните критерии за избор.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!