≡ Menu

Забележителности около Китен

Близо до Китен е село Лозенец, известно сред млади и стари, като китно селце, близо до морето, което предлага спокойствието да се разходиш сред прохладата на дърветата наоколо, да спреш караваната си близо до морето или да построиш палатка на самия плаж – всичко това е на 5 километра южно от Китен. Въпреки, че е село, то е доста развито и посреща много туристи, но за разлика от Слънчев бряг, където е претъпкано с хора и бетонът преобладава, тук е спокойно и чисто, без големи хотели. Ако, разбира се, търсите лукс на приемливи цени, хотел Диамат Китен е Вашето място, но ако просто искате да спите няколко вечери на палатка и след това да продължите почивката си в Китен, село Лозенец е Вашата мечтана дестинация. Там може да срещнете много млади и известни хора, именно заради усамотението и чистите Черноморски води. Заслужава си посещението ако сте отседнали в Диамант Китен, тъй като е съвсем близо – защо дори не извървите тези 5 километра от Китен пеша, за да разгледате местността и за да направите необходимите на тялото Ви физически упражнения. В крайна сметка, вървенето е сред най-добрите тренировки, понеже развива всички мускулни групи – запомнете това и стягайте раницата за Лозенец.

Нос Урдовиза

Друга забележителност около Китен е нос Урдовиза. За разлика от Лозенец, той се намира източно от Китен. Това, всъщност, е скалист нос с наистина стръмни скали, които, обаче, си заслужава да видите, защото именно на тези скали на нос Урдовиза си личат останките от древна средновековна крепост.

Заливът Атлиман

Друга забележителност в северната част на Китен е заливът Атлиман, или на български – Залива на Коня. Легендата разказва, че една българка – Стана Урдовизка – била поискана за жена от султана. Стана приела да се омъжи, но условието й било той да освободи от данъци и задължения всички околни земи, които тя лично успее да обиколи с коня си за едни ден – от сутринта до залез слънце. Султанът се съгласил да приеме това условие и зачакал Стана да се върне. Бидейки устремена българка, която искала да помогне на своя изстрадал народ, Стана обиколила толкова много площ, че с просто око не можело да се обхванат всички земи през които минала. А когато се върнала на плажа, където я чакал султана, тя паднала от коня си и умряла. Султанът бил истински мъж и удържал обещанието си да освободи от данъци всички тези земи и от тогава до днес хората наричат тази огромна местност обиколена от Стана – Хасекията, което от турски означава освободената земя. Истински си заслужава да заведете семействата си в Залива на Коня, за да видите величествената красота на природата и да разкажете легендата на децата си, защото тази доблестна българка, умряла за благото на всички българи, показва колко силен народ сме и децата ще се гордеят, че са българи; една проста разходка до един залив може да научи най-ценните Ви същества на родолюбие и вяра в собствените им способности и възможности.

Маслен нос

Маслен нос е друга забележителност близо до Китен. Намира се в южната част на полуостров Боруна. Маслен нос е признат за най-красивата местност по южното Черноморие, така че определено си заслужава да отделите няколко часа и да разгледате. Самият нос се издига на 30 м. височина и това прави гледката от него още по-внушителна и неземна. Откъм морето, обаче, маслен нос е недостъпен и може би от този именно факт се носи и зловещата му слава, която едновременно очарова и плаши, но при всички случаи разпалва любопитството на посетителите си и ги привлича, за да го видят и изживеят незабравими мигове, взирайки се в безбрежното красиво Черно море.

А фактите са неоспорими: през 1902 в скалите на Маслен нос се е разбил руският кораб „Царевеч“, след това през 1929 г. до носа потънал френският кораб „Жак Фресине“, пренасящ маслини и зехтин. Затова и Маслен нос е едновременно изумително красиво природно образование, но и плашещо място, макар и привличащо именно заради това – в стари времена скалите около носа са причинявали корабокрушения и потъвайки гръцките кораби, пренасящи зехтин, са разливали в морето тази ценна суровина. Морските води отнасяли разлетия зехтин до носа и местното население повярвало, че именно това е причината диви маслинови дръвчета да се появят по склоновете около носа. Хората казват, че тези дръвчета до скоро са виреели там, но днес, по склоновете на затънтеното южно заливче на носа няма и помен от тях – така че това може да си остане поредната градска легенда, но тя привлича с очарованието си, затова го посетете и да преценете сами за себе си, дали тези легенди и иносказания могат да се базират на истински факти или не. Накрая, но не на последно място, освен да си почивате активно, изследователският дух във всеки от Вас ще се пробуди и ще Ви изпълни с енергия за новата работна година.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!