≡ Menu

Геймърски неволи – монитор или телевизор?

Добре дошли на страниците на директорията за полезни статии myseoblog. Много геймъри си задават въпроса кой е по-добрият вариант – монитор или телевизор? В тази статия ще се опитаме да хвърлим лъч светлина в мрака (да се надяваме, че няма да се удари лошо). Все пак, не очаквайте някаква универсална формула. Дали ще изберете да си купите монитор, или ще предпочетете да вземете телевизор – това в крайна сметка трябва да бъде ваше решение. Вярно, не всички геймъри са се специализирали в решаването на логически куестове. Има и любители на друг тип игри, в които първо се стреля, после се задават въпроси. В реалния живот обаче един изстрел нахалост, изразяващ се в покупката на неподходящ телевизор или монитор, може да нанесе дълготраен “демидж” както на бюджета, така и на самочувствието. Затова към този въпрос трябва да се подходи отговорно и без да се бърза.

Panasonic Viera TX-L42ET5E

Panasonic Viera TX-L42ET5E

Преди всичко, трябва да сте наясно – за какво смятате да използвате екрана и дали има и други претенденти за него. Сега ще поясним, за какво става дума. Представете си, че сте безстрашна рейнджърка, която, въоръжена до зъби, се промъква по улиците на Багдад. Екранът на телевизора тревожно проблясва от близките взривове, чува се добре познатото тракане на АК-47… В най-напечения момент, когато успехът на мисията виси на косъм, изниква неочаквано вражески елемент… Вашият брат! При това не е сам, а с едно напълно безполезно същество – новото му гадже. “Котето” се е обесило на ръката му и нежно мърка: “Мило, хайде да гледаме “Дяволът носи Prada”. Ейдриан Грение ми е любимец, много е сладък, а и Ан Хатауей прави страхотна роля”. Без да откъсвате поглед от отсрещния покрив, където се е притаил гад с РПГ, протягате ръка и връчвате на кокошката “котето” книгата на Лорън Уайзбъргър. То обаче, естествено, няма представа, как се използва този предмет. След мъчителен размисъл пак се обажда – “Ау, сетих се, сега дават страхотно модно ревю на Armani. Мило, моля те-моля те-моля те…”. Милото обаче знае, че ако не иска той да бъде следващият фраг, най-добре е да не ви закача. Коварно вика подкрепление. На огневата линия ненадейно се появява петзвездният генерал (свестен човек е, но нищо не разбира от стратегия и тактика), строго застава пред екрана на любимия Panasonic Viera TX-L42ET5E и заявява, че ще издаде заповед да се изключи телевизора. Game Over… След това генералът се връща в кухнята, откъдето се чува патетичното възклицание на съседката от шестия етаж: “Боже, мила моя, как издържаш?”. Между другото, ако нямате никакъв опит с телевизорите, а сте се насочили към подобна покупка, възможно е да ви е от полза статията със съвети за избор на телевизор.

съвети за избор на телевизор

съвети за избор на телевизор

И така – май е по-добре е да се вземе монитор? Не е сигурно, защото е възможен е и друг сценарий… Тъкмо е приключила тежката битка с Флемет, подло превърнала се в дракон (което обаче не ѝ помага да спаси жалкия си живот). На път сте да занесете добрата вест на Морриган, макар да подозирате, че и тази очарователна млада вещица крои някакви тъмни планове. Изведнъж между дърветата се появява нахална елфка, хитроумна авантюристка, позната на цял Ферелден (и по стечение на обстоятелствата – ваша сестра), която заявява, че има да пише реферат по история. Разбира се, предвидливо е осигурила за този куест подкрепата на непоклатимия каменен голем, който избоботва: “Внуче, стани за малко от компютъра, кака има да учи”. Взимате вярното си мабари и го извеждате на разходка. Когато се връщате, заварвате милата си сестричка в захлас да разглежда на екрана на вашия Dell U2312HM някакъв глупав сайт за парфюми. При това дърдори по Skype и се оплаква на приятелката си, че не може да избере – La Petite Robe Noire 2012 или някой друг парфюм. Мрачно я съветвате да прочете статията “Най-добър парфюм” и да престане да се терзае. Какво общо имат парфюмите с историята? Мистерия. Но няма смисъл да спорите – никой не е успял да надприказва елфийски бард. Като две и две ще убеди наивния голем, че пише за това, с какво се е бил напръскал Сталин на срещата на Тримата големи в Техеран. Мониторът остава недосегаем, уви…

Най-добър парфюм

Най-добър парфюм

Да, не е лесно да си геймър – факт. Неволите обаче не свършват дотук. След като прецените от гледна точка на наличната конкуренция, кое е по-изгодно за вас – телевизор или монитор, трябва да вземете предвид и някои други фактори. Може би ви се иска да вземете телевизор с голям диагонал на екрана – поне 50 инча. Това животно обаче трябва да се гледа от по-голямо разстояние. Повечето модели са с разделителна способност 1920×1080 пиксела. Съответно, колкото е по-голям екранът – толкова по-рехава е матрицата. От близко разстояние ще имате съмнителното удоволствие да се “наслаждавате” на доста пикселизирана картина. Освен това, обикновено LCD телевизорите от масовия среден клас са с ниска честота на опресняване. Не гледайте фалшивите рекламни стойности – повечето работят на 50 Hz. Това, в съчетание с безобразния input lag от 30-40 ms и повече, ги прави не особено подходящи за геймърите, които са запалени по FPS и racing игрите. Плазмените телевизори са базирани на различна технология, имат по-добро бързодействие, но (въпреки че се случва вече изключително рядко) не е изключено да се стигне до прогаряне на екрана. В този случай по-добър избор може би ще бъде геймърски LCD монитор с честота на опресняване 120 или 144 Hz. В случай, че ви се налага от време на време да се занимавате с графичен дизайн – вземете монитор с читава IPS матрица (има модели с добро бързодействие, напълно подходящи и за игри). Ако често работите с текст, подходящ вариант е монитор с PVA или MVA матрица. От друга страна, мониторите имат редица параметри, които също трябва да се имат предвид при избора. За геймърите без особен опит (не в игрите, а по отношение на мониторите) със сигурност от полза ще бъде статията, разглеждаща основните характеристики на мониторите.

Asus PB278Q

Asus PB278Q

Както споменахме в началото на статията – няма универсална формула. Твърде много са индивидуалните фактори, които накланят везните в една или друга посока. Какъв тип игри играете, дали екранът ще ви бъде нужен и за работа – набор на текст или графичен дизайн, дали смятате да вържете лаптоп. Да – обърнете внимание, в повечето случаи лаптопите разполагат само с HDMI порт. Това е проблем, защото ако искате да свържете лаптопа например с 27 инчов монитор, поддържащ разделителна способност от 2560×1440 пиксела, е възможно да ударите на камък. Поради някаква загадъчна причина през HDMI порта не се поддържа максималната резолюция на монитора. Един от малкото, да не кажем – единственият 27 инчов монитор, при който производителят се е погрижил да отстрани този проблем, е Asus PB278Q. Разбира се, от значение е и с каква конфигурация е лаптопа, с какъв процесор и видеокарта е снабден. Независимо от това, дали ще предпочетете да купите монитор или телевизор, отделете от вашето време и проучете подробно характеристиките на избрания модел. Има няколко сериозни сайта с подробни ревюта, от които можете да получите цялата ви нужна информация. Лесно ще ги намерите. Просто напишете в Гугъл “TV review” или “monitor review”, съответно, ако предпочитате родния български език – “Ревю на телевизори” или “Ревю на монитори”. Успех в избора!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!