≡ Menu

Видеото започва да заема централно място в социалните мрежи

Разчитайки да извлекат максимални ползи от всеки един етап при налагането на социалните мрежи в живота на хората, корпорациите бяха отложили фокуса от видео споделянето и изобщо цялата видео кореспонденция, наблягайки на стандартните чат услуги и споделяния на селфита. Разбира се, видео кореспонденцията и преди се е предлагала в skype например, но медиите, лидерите на мнение и софтуер гигантите нямаха интерес да го превърнат в тренд по разбираеми икономически причини.

Вече този момент настъпи. Социалният живот започна да става по-обвързан с апликации за видео кореспонденция.

Прави впечатление, че видеата стават все по-значима част от стратегията на всеки маркетинг експерт, занимаващ се с онлайн маркетинг в социалните мрежи. Това се дължи именно на факта, че социалните мрежи започнаха да добавят новости в желанието си да засилят видео кореспонденцията. Според проучвания, Фейсбук получава дневно 8 милиарда гледания на видеа от 500 милиона посетители, а тези на Snapchat гледат 6 милиарда всеки ден. Създаването на видео съдържание е идеален начин за да презентираш историята на своята марка, да изложиш гледни точки и бизнес предложения, обвързвайки се със зрители и потенциални клиентите.

Статистически погледнато, съдържание като снимки и видеа е 40 пъти по-вероятно да бъде споделено от колкото текст. Близо сме до етап, в който видеото ще се превърне в стандартен начин за кореспонденция, така че е напълно нормално да се включва в маркетинговите стратегии. Все пак имайте предвид, че в България масовото потребление на подобни услуги ще се случи със закъснение. Прави впечатление, че населението става все по-зависимо от мобилните си устройства – особено хората под 18 години.

Ето и няколко събития затвърждавайки твърдението, че видео кореспонденцията скоро ще се превърне в основна за много хора. YouTube наскоро пусна live stream апликация за мобилните устройства, позволяваща да предаваш на живо докато чатиш. Нещо сходно има и Фейсбук – Facebook Live. YouTube представиха своето нововъведение на летните Олимпийски игри. От компанията споделят, че за последните 12 месеца общо са изгледани 23 000 години съдържание за атлетика, скок във вода, плуване, гимнастика и волейбол. Повече от 2/3 от това съдържание е гледано през мобилни устройства и най-вече в САЩ, Великобритания и Япония. Не е изненада, че в Рио отидоха и 15 от най-популярните влогъри на YouTube ползвайки новия live stream app за да споделят коментари и кадри “от кухнята.” Моите очаквания са, че скоро поръчката на услуги посредством видео чат ще се превърне в нещо нормално. Инстаграм пък добави Stories. Взимайки идея от Snapchat вече и те предлагат съдържание автоматично изчезващо след време. В случая става въпрос за слайдшоу с видеа и снимки, които изчезват след 24 часа от потребителския профил.

Linkedin също се забъркаха с видеата. Наскоро купената от Microsoft социална мрежа оповести, че ще дава възможност за 30 секундни видеа. За момента тази услуга е достъпна за 500 от най-влиятелните потребители на мрежата, с което от компанията създават, любопитство, желание, повод за коментари и интерес у останалите потребители (често ползван похват – при създаването на gmail в началото можеше да се регистрираш само с покана.) Когато услугата стане достъпна за всички ще е подходяща за отговори към често задавани въпроси, представяне на нови продукти, услуги и т.н.

С налагането на видео стрийминга, маркетолозите ще имат възможност да разчитат на нови по-убедителни стратегии. Много скоро светът ще мине плавно в нова ера на кореспонденция – много по-дигитална и мобилна.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!