≡ Menu

Японско интериорно вдъхновение

Ако някога сте били привлечени от изчистените линии на съвременните и минималистични дизайнерски идеи, то най-вероятно вдъхновението ви произтича от традиционния японски интериор. Така характерните отворени етажни пространства, естествените материали и вдъхновяващите неутрални цветови палитри са основните аспекти в японския интериорен дизайн. Ако се опитвате да донесете това вдъхновение и в своя дом, то тук може да намерите съвети, които да ви помогнат да придадете дзен – усещането и във вашата къща.

интериорен дизайн

интериорен дизайн

– Отворени етажни пространства: В западната култура има тенденция да се поставят мебели в близост едни до други и в изобилие, като това до голяма степен се различава от източната култура. Откритите етажни планове откриват изцяло гледката към екстериора и доближават интериора до природата. Това придава усещане за чистота и лекота в дома ви.

– Японски декор за придаване на автентичност: Внасянето на автентични предмети в интериора ще ви помогне бързо да промените дома си в японски стил. Помислете за използването на сламени рогозки за покриване на големите площи на пода. Те се явяват като красив фон на пода и често са атрактивен начин за акцентиране върху текстурата на пода. Шоджи екраните и полупрозрачните елементи фусима са традиционно изработени от оризова хартия, като те могат да бъдат използвани за отделяне на определени области от една стая или да се използват като декори във цялостния интериор. Те служат да се разсее ярката слънчева светлина и затова често ги използват и при прозорците. Използвайте и вие тази идея във вашия интериорен дизайн за да пресъздадете уникална японска атмосфера в дома си.

японския интериорен дизайн

японския интериорен дизайн

Естествени материали обединени с архитектура: Основните значими елементи в японския интериор са почти всички естествени материали като бамбук, дървени прозорци и тъмни метали като желязо и камък. Добре е в дома ви да се използват всички тези материали във всички възможни помещение: кухни, бани и основните жилищни пространства. Имитирането на японска естетика във вашето домашно пространство може да се постигне с използването на бамбукови дървени подове, стени, направени от плочи и речни камъни, както и използването на изчистени линии в интериора. Нека мебелите ви имитират същите тези материали и да са близки до земята. Имайте предвид, че обзавеждането трябва да е минималистично, с проста и изчистена хоризонтална идея.

интериорен дизайн на антре

интериорен дизайн на антре

– Връзка с природата: От японските градини в отворените части на вашия дом до широките стъклени витрини, без вертикално членение, основната цел при изграждането на японския интериор е създаването на максимална връзка с заобикалящата природа. Независимо дали връзката е физическа или само визуална,особено важна е способността дома да се отворя с плъзгащи се стъклени врати или челни прозорци. Освен това важно е да използвате зеленина, скали, фонтани и други елементи за да се оформя връзката между отделните пространства. Независимо дали става дума за естествена природа или за такава сътворена с помощта на човека, японските домове имат тази връзка, за да може хората да се чувстват в унисон с природата.

дизайн

дизайн

“По-малкото е повече”, е мотото за всеки японски интериор, като минимализма и естествените цветове и материали биха се вписали безпроблемно и във вашия дом. Ако вашата основна идея е създаване на връзка с природата, малък бюджет и релаксиращи повърхности, то японския стил е точно за вас. Опитайте се да използвате тези съвети в дома си и вижте кои идея най-добре ще се впишат във вашия интериорен дизайн за да го превърнете в азиатски оазис.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!