≡ Menu

Чували ли сте за циклене на паркет?

Ако кажете някому израза циклене на паркет и той започне да се почесва, да бърчи чело и да се чуди какво всъщност представлява подобна операция, как се извършва и кому е нужна тя, можете да бъдете сигурни, че човекът се е появил едва наскоро на белия свят и асоциациите му неизбежно витаят около снощните телевизионни реклами за разните му евтини и не дотам евтини ламинати, при които да се говори за нещо такова като цикленето е най-малкото неуместно.

циклене на паркет

циклене на паркет

Защото циклене на паркет може да се отнася само до онова трайно подово покритие, което е естествено, истинско, направено от бук, дъб, ясен, чам, орех, кестен, череша и прочие, и което се нарича масивен паркет. От време на време масивният паркет, поради замърсяване и други времеви фактори, силно се нуждае от такава операция, за да може подът да бъде лакиран.

циклене на паркет цени

циклене на паркет цени

Тъй че запомнете – циклене на паркет, а не цъклене на очи в израз на почуда какъв е този паркет и какво е това циклене? Ами дървен е, бежов е, с жилки, които придават неповторимост, от европейски дървета може да е, но може да е и от екзотични дървета – тик, бамбук, палисандър, венге, падук. Да се изцикли паркетът означава да му се отнеме най-горният слой (ама тъничко, за да има и за друг път) и отдолу да се покаже като нов. Ако искаш – оцветявай го с байц, ако искаш – мажи го направо с лак.

машина циклене на паркет

машина циклене на паркет

Разбира се, не само циклене на паркет, но каквито и да е други операции – пренареждане, подмяна и пр., се извършват от специализирани фирми, съответно от специалисти в дадената област. Вече почти не се практикува, вместо циклене на паркет, да се изстърже горният слой със стъкло и после паркетът да се намаже последователно с паркетин и паркетол.

фино циклене на паркет

фино циклене на паркет

Това беше популярна технология през втората половина на миналия век, която обаче в наши дни е напълно изместена от новите технологии под формата на майстори с машини, които далеч не са напъват толкова много, колкото своите предшественици.

поставяне на паркет

поставяне на паркет

Важното е при необходимост да бъдат повикани истински специалисти и ако се окаже, че в резултат на изсъхване или обратното – на прекалено овлажняване, паркетът се е издул и разместил, той да се пренареди както си му е редът. При всички положения, с пренареждане или без, майсторите ще препоръчат де се извърши и циклене на паркет, което да премахне натрупаната мръсотия, да освежи пода и да осигури неговото правилно експлоатиране през следващите години.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!