≡ Menu

Ценни съвети за летни гуми

Топлите и горещи летни месеци наближават, което ни подсеща, че е време да се замислим за смяна на зимните с летни гуми. Едно от основните качества на летните гуми е това, че те са изработени от по-меки смеси. Това позволява оптимална еластичност и сцепление на гумата с нагорещения асфалт. Друга основна характеристика на летните гуми е по-голямата стабилност на автомобила при високи температури и подобрено поведение при спиране.

Проверявайте редовно налягането на гумите редовно

Налягането в гумите трябва да се проверява по-често през лятото отколкото през зимата. Препоръчително е това да става поне веднъж месечно, за да сте сигурни, че гумата е напомпана в препоръчителния за нея диапазон от атмосфери. Също така не забравяйте когато проверявате и четирите гуми на колата да се уверите, че и резервната гума е добре напомпана.

Преди да отидете до бензиностанция или гуми център се уверете, че сте наясно с това колко атмосфери трябва да са напомпани. Тази информация е означена в документите на самите гуми или на колоната до шофьорската врата. Добре е да сте наясно, че налягането на гумите се регулира само когато гумите са „студени“ или иначе казано не са били в движение в продължение на поне 3 часа.

Поддържането на оптимално обозначено налягане в гумата ще увеличи нейния живот, тъй като тя няма да се разшири, но и ще намали разхода на гориво.

Ако не сте сигурни в това как да регулирате напрежението в летните си гуми, то най-добре посетете най-близкия гуми център, за да можете да сте спокойни когато тръгнете на път.

Не претоварвайте автомобила повече от допустимото

На пръв поглед това може да ви се струва маловажно, но претоварването на автомобила повече от допустимото би могло да ви изиграе лоша шега без дори и да подозирате. Причината за това е, че то води до повишаване на температурата в гумите, което от своя страна предразполага към спукване или повреждане на самите летни гуми.

За да сте по-сигурни и спокойни на пътя проверете максималната товаримост, която обикновено е означена в книжката на автомобила. По този начин ще избегнете нежелани последствия за вас, спътниците ви и останалите участници в движението по пътя.

Проверете каналите на летните гуми

Друг полезен съвет е редовно да проверявате каналите на гумите да не са запушени от камъчета или други предмети. Всякакви обекти запълващи каналите на гумата ще влошат значително нейното поведение – ще нарушат сцеплението с пътя както при суха, така и при мокра настилка.

Освен каналите е добре редовно да оглеждате гумите за странични цепнатини, резки, липсващи парчета или подутини. Те могат да бъдат изключително опасни особено при висока скорост причинявайки внезапно гръмване на гумата, което да доведе до пътно транспортно произшествие.

Пазете гумите при паркиране

Много често шофьорите забравят, че неправилното паркиране може да унищожи гумата много бързо. В това число визираме бързото качване на бордюри, което е основна причина за деформиране на гумата. Друг често срещан проблем е парирането на автомобила така, че цялата тежест да пада върху само две от гумите. По този начин те не само се деформират, но и нарушават цялостното поведение на автомобила поради факта, че тяхното състояние ще бъде по-лошо от това на останалите две.

Грижете се добре за летните си гуми през летния сезон и не забравяйте да ги проверявате редовно. Желаем ви приятно и безаварийно пътуване.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!