≡ Menu

Хиперхолестеролемия – 11 ефективни начина за регулиране нивата на холестерол

висок холестерол

висок холестерол

Високо ниво на холестерол е здравословен проблем, който се състои от натрупване на мастни отлагания по стените на кръвоносните съдове. Екип от специалисти в областта на хиперхолестеролемия, са се погрижили да публикуват повече информация за този проблем в здравния портал, която ще ви бъде полезна в предотвратяване на състоянието.

Холестеролът е вещество, което се съдържа в клетъчните стени по цялото тяло, включително и тези на сърецто, мозъка и черния дроб. Той е отговорен за производството на някои хормони, жлъчни киселини и витамин Д, необходим за храносмилателната система. Необходимото количество обаче, от холестерола е много малко. Ако в кръвта има излишък от него, той може да се депозира в големите артерии, като коронарните, сънните или тези които пренасят кръв към долните крайници, в резултат на което се стига до тяхното стесняване или запушване.

Блокиране на коронарните артерии води до стенокардия или болка в гръдния кош и инфаркт. Това се случва поради натрупване на холестерол по стените на артериите и лишаване на сърдечния мускул от кислород. Жените след менопауза и мъжете под 55 години са с риск от развитие на хиперхолестеролемия. LDL, HDL и триглицеридите са общото количество холестерол в организма. Повишеното му ниво може да бъде много опасно, тъй като състоянието не предизвиква никакви симптоми. Въпреки това, някои хора с хиперхолестеролемия могат да усетят задух, обща умора, прекомерно изпотяване, тежест в гърдите, жълтеникави петна около клепачите и др.

Рискови фактори за хиперхолестеролемия

Най-честите причини за това състояние са: възраст, генетичния факто, наднорменото тегло, заседналия начин на живот, наличие на стрес, тютюнопушене, употреба на алкохол, консумация на мазни храни и други заболявания като болести на щитовидната жлеза, диабет и чернодробни проблеми.

Начини за контролиране нивата на холестерол

–          Сок от лук – консумацията му намалява до голяма степен количеството на холестерол;

–          Консумация на 8-10 чаши вода на ден;

–          Използване на соеви продукти в храненето. Те са богати на изофлавони и регулират нивата на холестерол;

–          Пригответе смес от две супени лъжици семена от кориандър в чаша вода и кипнете сместа. Консумира се три пъти на ден;

–          Слънчогледовите семки също са полезни за регулиране на количеството холестерол в организма;

–          Сварете 10 пръчици канела в 6 чаши вода и добавете една супена лъжица мед. Консумира се докато е горещо;

–          Пиенето на чаша вода смесена с чаена лъжичка лимонов сок и една чаена лъжичка мед е много добро средство за понижаване на холестерола;

–          Семена от сминдух са също много полезни при справяне с това състояние;

–          Индийски бделий – екстракт, съдържа агенти понижаващи холестерола;

–          Консумирайте повече бадеми и орехи;

–          Включете повече фибри във вашата хранителна диета;

Ако спазвате горепосочените съвети, вие значително ще намалите количеството на холестерол в организма си и ще се преборите с хиперхолестеролемията.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!