≡ Menu

Хартиените бобини са малка част от изделия от хартия

Интересно е да знаете, че използването на хартията и картона е много широко разпространено и се ползва за направа на много изделия, някои от които доста чудати и интересни. Тези изделия се използват всекидневно от всеки един от нас в различни ситуации и ние не винаги осъзнаваме това.

Като интересен факт можем да ви кажем, че названието на хартията идва от гръцката дума chartion, която в буквален превод означава здраво преплетени влакна от най-разнообразни дървесини и растения. Значението на думата е описано подробно и в речника ни, като се характеризира като материя за увиване, върху която се рисува, печати и пише.

Обработката на хартията и картонът е лесна, защото много лесно се реже, огъва и оцветява, която ги прави изключително предпочитани за работа в различни сфери на живота ни. Най-честото използване на хартията и картона е в сферата на образованието и направата на книги и учебни материали.

В момента от хартия се правят изключително много продукти – сред тях са: хартиени бобини, хартиени шпули, всякакви видове опаковки и т.н.

Любопитно е да разберете, че първоначално хартията се появява в Китай, в началото на нашето летоброене. Тогава хората са накисвали влакна на растения и добавяли специфични съставки, като правили от всичко каша, която сипвали на сито. След като кашата стегнела се получавал лист на който пишели. По-късно, през 21­ век, хартията започва да се използва и от европейците, които създават дълго ситовата машина за производството на хартия, която предизвиква напредъка на книгопечатането.

Интересното е, че с всяка една изминала година разнообразието на видовете хартия и картон стават все повече и започват да се използват в почти всяка една сфера на живота. Интересно е, че работата с картон и хартия горещо се препоръчва за развитието на способностите на децата, които могат да правят най-различни неща от него. Факт е, че работата с лист развива въображението и реакциите на мъниците.

Днес хартията и картонът се правят от дървесина, целулоза, слама и други растителни отпадъци, както и стара хартия и парцали.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!