≡ Menu

Характеристики на естествения растеж

Докато бизнесът ви расте, той може да прояви някои странни характеристики. Когато започнете да внасяте промяна във всекидневието си – да наемате служители, да отваряте нови обекти или да закупите ново оборудване – печалбите ви ще спаднат, преди да се повишат. Нормално е, така че не бързайте да се притеснявате.

Да вземем например Пиер, собственик и основател на пекарна „Пай ин дъ Скай“. През предишната година Пиер разширил значително бизнеса си с две големи бакалии, много ресторанти и няколко кафенета. Сега Пиер работи по 16 часа на ден, за да насмогне с поръчките за нарасналите нужди на клиентите си и да произведе по 100 пая на ден. Той владее до съвършенство занаята и знае много добре, че не може да произведе нито един пай повече за деня – 100 пая са максимумът.

Една собственичка на ресторант чува за великолепните пайове на „Пай ин дъ Скай“ и се обажда на Пиер и му съобщава, че иска да поръчва по 10 пая на ден. Пиер е много щастлив от новооткритата възможност, но той има проблем – не може да произведе нито един пай повече от тези, които прави в момента. И така, докато разсъждава на чаша кафе и парче от известния си пай с горски плодове, той решава, че иска да разшири бизнеса си. Всичките му пособия – фурни, машини, миксери и опаковки – стоят по 8 часа на ден, без да бъдат използвани. Така Пиер решава да наеме някой, който да работи, докато Пиер спи.

Докато пече по 100 пая на ден, Пиер печели по 300 долара- точно по 3 долара печалба на пай. Пиер се е договорил със Сам – новия работник – да му плаща по 75 долара на смяна – 8-часов работен ден. И така Сам влиза в производствения процес и производителността е увеличена от 100 на 110 пая. Печалбите на Пиер се увеличават от 300 на 330 долара, но когато плати надницата на Сам – 75 долара на нощ – той се прибира вкъщи с 255 долара – с 45 долара по-малко, отколкото преди.

Това е моментът, в който много предприемачи решават, че разрастването на бизнеса е лоша идея. Те уволняват работника и се връщат към предишния си ритъм на работа.

Но Пиер е чел тази книга и знае, че печалбите намаляват, преди да започнат да растат. Той е взел твърдо решение да развие бизнеса си. Точно по начина, по който Пиер се е усъвършенствал и прави по 100 пая за 16 часа, неговият помощник Сам се специализира и може да произвежда не 10, а 50 пая по време на своите 8-часови смени. Така че „Пай ин дъ Скай“ има капацитет от 150 пая на денонощие. Пиер прекарва известно време на телефона в разговори с различни ресторанти и бакалии. Тъй като мълвата за неговите вкусни пайове се носи из целия град, той постига успех и намира няколко нови клиенти, които заедно правят поръчка за 40 пая. И така, полагайки малко усилия, печалбите на Пиер вече възлизат на 375 долара: 450 долара минус надницата на Сам. Ето как в резултат само на няколко месеца печалбите на Пиер са нараснали с 25%.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!