≡ Menu

Фугирането е важна част от ремонта

След полагането на плочките оформянето на фуги е важна част от ремонта. От добре направените фуги зависи общия вид на банята, кухнята или терасата. След избирането на вида плочки се решава каква ориентация ще имат спрямо помещението.

фуги за баня

фуги за баня

От качеството на плочките и разликата в размера на самите плочки се определя размера на всички фуги. Фугите служат, за да поемат напрежението при линейното разширяване на плочките и да предотвратят напукването им и разрушаване на покритието им. Широчината на дадените фуги зависи от техния брой на метър покрита площ. Минимумът за ширина на фуги е 3 мм. Фиксирането на плочките на желаната ширина на фугите става с кръстчета за фуги, които се намират в различен размер.

фуги на плочки

фуги на плочки

Запълването на фуги става след като плочките вече са фиксирани. Използват се еластични фугиращи смеси с различен цвят. За мокрите помещения задължително се използва фугираща смес, която е еластична и хидрофобна. Заради хидрофобния ефект водата се задържа по повърхността на съответните фуги и не попива навътре. След отстраняването на кръстчетата от създадените вече фуги, самите фуги и плочки се почистват хубаво от лепилото за плочки. Фугиращата смес се разбърква бавно до постигане на хомогенен цвят и вид. Обикновено фуги се почистват с влажна кърпа или гъба. Нанасянето на фугиращата смес започва с диагонални движения с помощта на гумена шпатула.

фуги

фуги

Няколко пъти се нанася равномерно сместа върху всички фуги и после излишъка се премахва с изправена шпатула спрямо повърхността на плочките на 90 градуса също по диагонал. След като фугиращата смес започне леко да съхне с влажна кърпа се оформят желаните фуги. Когато се втвърди достатъчно фугиращата смес се забърсват плочките със сух парцал. Възможно е фугиране и оформяне на фуги наведнъж, но при сухо и топло време се препоръчва оформянето на фуги да става на части. По съединителни и разширителни фуги се слага санитарен силикон. Санитарният силикон не позволява развитието на микроорганизми, той е влагоустойчив и еластичен, не променя цвета си. Преди да се нанесе силикона, фугите трябва да се почистят и да са сухи, за да се осигури хубаво залепване към ръбовете на плочките. Равномерното му нанасяне може да се направи с пистолет за силикон. След като се нанесе, излишъкът се премахва със сапунена вода и инструмент за заглаждане. Силиконът се продава с цветовете на фугиращите смеси. След обработката фугите няма да хващат мухъл и плесен.

фугиране на плочки

фугиране на плочки

Специално внимание се обръща на фугите между стенните и подовите плочки. Полагането на стенните плочки започва от втория ред и се продължава нагоре. След слагането на подовите плочки се полага първия ред от стенните, така че стенните да застъпват подовите. Това се прави, за да не може стичащата се вода да прониква директно във фугите, а да се стича по наклона на подовите плочки. Първият ред има и друга функция – ако подът има голям наклон, стенните плочки се изрязват по подовите и така не остават големи фуги между тях.

{ 2 comments… add one }
  • Иванова September 11, 2013, 2:32 pm

    Здравейте, какъв цвят фуги да купя за плочките в банята, като съм взела бели и тъмносиви (графит) на цвят. С еднакъв цвят ли да са или с различен?

  • admin September 11, 2013, 7:08 pm

    Цветът на фугите в банята е въпрос на личен вкус и трябва да се съобрази не само с цветовете на самите плочки, но и с целият интериор.
    От практична гледна точка бихме препоръчали сивият цвят, но разбира се всяко решение в случая е индивидуално и зависи само от вас.
    Пожелаваме ви успех в изборът на цвят.

Leave a Comment

error: Content is protected !!