≡ Menu

Фотоволтаици най-доброто решение за дома Ви

Писна ли ви да плащате луди пари за сметки за електричество всеки месец? Иска ли ви се да имаше начин да не зависите от електропреносните дружества? Ако тези и други подобни мисли са ви минавали вече през главата, тогава ще ви кажем, че има начин да намалите доста разходите си за потребление на електроенергия.

В последните години усилено се заговори за алтернативни източници на енергия, тъй като световните енергийни ресурси намаляват с всяка една година и това все повече оскъпява цените на електроенергията в световен мащаб.

фотоволтаици

фотоволтаици

Взимайки това предвид учени и технически специалисти разработиха съоръжения, които да мога да улавят слънчевата енергия и да я превръщат в електричество.

Тези съоръжения се наричат фотоволтаици и могат да се прилагат буквално навсякъде, където климатът е подходящ и където има много слънчеви дни.

За наше щастие страната ни е благословена и с климат и с голям брой слънчеви дни, което ви дава възможност да се възползвате максимално ефективно от фотоволтаиците и фотоволтаичните системи.

Ако все още се чудите дали да се спрете на фотоволтаични модули или соларни електроцентрали в следващите редове ще ви разясним основните разлики между тях.

И така, фотоволтаичните модули се наричат още и соларни панели и се използват най – вече в домакинствата за затопляне на вода и да допълнително отопление в опеределни месеци. Те са много подходящи, ако имате хотел, заведение или вила, или пък просто искате да има винаги топла вода, без това да се отразява на бюджета ви.

Фотоволтаиците са устроени не много сложно, а принципа им на работа е следния:

Соларните панели се монтират на подходящо, слънчево място и улавят слънчевата енергия, след което я преобразуват в постоянен електрически ток. Тъй като нашите електрически мрежи не могат да работят с този постоянен ток, инвертора го преобразува в непостоянен и го подава към електрическата мрежа.

Фотоволтаичните модули могат да намалят многократно сметките ви за ток, но все пак ще трябва да сте свързани с елекропреносната мрежа, тъй като произведения от соларните панели ток няма да ви е достъпен.

За разлика от панелите, фотоволтаичните системи могат да ви осигурят напълно безплатен ток, който не само да ви е достатъчен, но и можете да печелите от продажбата на излишния електрически ток, който вашата соларна електроцентрала произвежда.

Добре е да знаете обаче, че има два вида фотоволтаични системи- отворени (те са свързани с електропреносната мрежа и продават излишния ток, който соларните електроцентрали произвеждат) и затворени, автономни (те са независими и произвеждат електричество за собствените нужди на домакинството).

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!