≡ Menu

Флакони на парфюми и тяхната история от средата на миналия век до наши дни

Средата на миналия век е белязана от важни събития, които преобръщат световната история. Неминуемо всичко това оказва влияние върху икономика и производство. Парфюмерийната индустрия понася също своите щети. През годините са настъпвали много промени при производството на флакони за парфюми. В тази статия ще разгледаме тяхното развитие от средата на миналия век до наши дни.

  • 1950 година

Модерното изкуство, движенията като абстрактен експресионизъм и сюрреализъм оставят своята след и върху парфюмните флакони. Най-забележителна диря оставя художникът Салвадор Дали, който е работил и за редица модни дизайнери в помощ на техните творения. Художникът е изключително популярен и в парфюмерийните среди. Сред парфюмерийните къщи, за които той е работил са Dior и Lancome.

  • 1960 година

През 60-те години от част се завръща ръчната изработка и творчество във флаконите на парфюми. Появяват се и самостоятелни студиа, в които опитни стъклари разработват опаковки за ароматните течности. В мода на десетилетието се превръщат ярките цветове и причудливи форми.

  • 1970 година

През 70-те години се появява модата с еманципацията на жените, а представителките на нежния пол започват да се възприемат като силни и независими индивиди. Това са годините, в които мускусът печели голяма популярност. В парфюмерийната индустрия започват да се появяват метални флакони със завинтващи се капачки, които от части слагат началото на унисекс ерата. Минималистичния стил на една част от опаковките говори за това, че колкото и натоварено да е ежедневието на дамите, те винаги имат място за малко лукс.

  • 1980 година

През 80-те години на миналия век парфюмите започват да се възприемат като тоалетна принадлежност, а не като лукс както до момента. От въвеждането на пулверизатора парфюмите се превръщат от статично стоящи върху нощно шкафче флакони в преносими и супер удобни. Заедно с червилото си в чантата можете да сложите и парфюм. Пластмасата започва да се използва доста често при производството на парфюмни флакони, което прави ароматните течности много по-достъпни за масовия потребител. През същото десетилетие навлиза и модата за тежки, масивни и лъскави флакони, които пленяват погледа. Пример за такъв е кръглият стъклен флакон на Dior Poison.

  • 1990 година

От тук започва масовото производство на флакони в САЩ. Труда и самото производство става доста по-евтино, което автоматично сваля цените на парфюмите. За пръв път през това десетилетие започват да се произвеждат парфюми в пластмасови флакони, които се продават свободно в магазинната и аптечната мрежа.

  • Днес

В днешно време производителите не познават граници в производството на флакони. На пазара можете да откриете флакон от стъкло, метал, пластмаса до дървен материал във всякакви форми и размери. Ясно е, че дизайнът на флакона не е от особено значение. Той е предназначен просто за удобна продажба на самия парфюм, но ние с интерес следим развитието в тази посока. Можем само да си представяме какво ще излезе на пазара през следващите 100 години.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!