≡ Menu

Филмът Корави Ченгета зад кадър

Помните ли, на времето имаше такъв често повтарян призив? Не знам колко от нашите актьори са изучавали ситуации от реалния живот, за да се превъплътят в определена роля, но за някой от световно популярните артисти това се е превърнало в практика.
Един от тях е Робърт де Ниро, който шест месеца учи да свири на саксофон за ролята си в “Ню Йорк, Ню Йорк”; тренира упорито със самия Джек Ла Мота, за да стигне класата на един добър боксьор, дори спечели два мача на професионалния ринг и напълнява с 30 килограма заради участието си във филма “Разяреният бик”.

Робърт де Ниро

Робърт де Ниро

Сега си представете какво може да се случи, ако разглезена от славата холивудска звезда, направила кариера в приключенски филми от типа на “Индиана Джоунс”, реши, че за новата си роля трябва да се потопи в атмосферата на истинските престъпления, да поживее с полицаи от реалния живот, да отиде там, където няма 17 дубъла, а само един и той може да ти струва живота…

Майкъл Дж. Фокс

Майкъл Дж. Фокс

Идеята е наистина налудничава, особено ако става дума за звездата Ник Ланг (Майкъл Дж. Фокс) и един необщителен и фанатичен полицай Джо Мос (Джеймс Уудс). Едва ли могат да се намерят по-противоположни характери – дребният Майкъл Фокс и извисяващият се над него Джеймс уудс, приказливият, несръчен непрестанно нещо объркващ Ник Ланг и спокойният, мълчалив и решителен Мос.

Впрочем, подобно на Робърт де Ниро от реалния филмов свят, на Ник Ланг от измисления и Джеймс Уудс прекарва не малко време в полицията на Ню Йорк. С кого мислите? С лейтенанта с почти също име – Джеймс Ууд, препоръчан му от Робърт де Ниро и превърнал се в консултант на “Корави ченгета”. Лейтенант Ууд се занимава с достоверността на облика на полицията на екрана – чете сценария и нанася поправки в него, присъства на всички снимки. и още един път киното и животът се преплитат – реалният полицай Джеймс Ууд и актьорът Джеймс Уудс излизат заедно в патрулна служба, преследват търговци на наркотици. Актьорът носи бронирана жилетка, но онова, което притежават, в никакъв случай не е толкова весело и занимателно, смешно и напрегнато, колкото онова, което става на екрана в “Корави ченгета”, защото каквото и да се говори, киното е винаги по-интересно. Особено ако се прави от големи майстори като Джон Бадам, станал известен с филма Треска в събота вечер” (1979), който постави началото на диско модата в холивудското кино.

Последният му филм “Птица на жица” все още може да се види и в кината. Заедно с Джеймс Уудс, Майкъл Дж. Фокс и младата Анабел Скиора той създава един великолепен спектакъл, разположен между реалния свят и холивудската фантазия, между смешното и трагичното, дори ако за това е необходимо да украси Таймс Скуер с огромна реклама на филма “Димящият пистолет”, в който главната роля изпълнява героят на “Корави ченгета” Ник Ланг, и върху нея да разиграе кулминацията на действието. В Холивуд реалното и фантазията отдавна са се объркали.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!