≡ Menu

Успеха на българите извън граница

Колкото и скептично да гледаме понякога на това колко повече възможности може да ни предложи някоя чуждестранна държава пред това колко може да ни вземе, а именно възможността да бъдем със семейството си, фактите сами говорят за себе си. Български общности могат да се намерят в близо 70 чуждестранни държави по цял свят. Като например в САЩ българите са приблизително 300 хиляди души, от тях най-много живеят в Чикаго, Вашингтон и Калифорния. В страни като Гърция, Испания, Германия, Италия и Великобритания българите са по около и над 100 хиляди души. В Аржентина са приблизително 80 хиляди, а в Бразилия – 60 хиляди. В Русия и Франция са по около 35 хиляди. В Австрия, Южна Африка, Нова Зеландия и Австралия броят ни наподобява по около 20 хиляди души.

Представете си колко много българи са опитали това, което за много от нас е немислимо, и са успели да изградят живота си там, извън границите на България. Разбира се всичко започва с намирането на работа в чужбина и постепенно устройването в новата среда, запознаването и сприятеляването с новите хора, свикването с различната култура и начин на живот, идват сами по себе си. Естествено нищо от това не става лесно. Адаптацията е много индивидуален процес. Не всеки може да свикне с носталгията и с мисълта, че трябва да живее далеч от близките си. Но поради тази причина много хора издърпват и семействата си, или просто отиват за временен престой.

Има много успели българи в чужбина, много от тях отишли само с дрехите на гърба си и въпреки това постигнали голям успех, сбъднали много мечти, заслужили много уважение, естествено в замяна на много усилия и упоритост, но в края на деня с изградена кариера, репутация и най-вече самочувствие. XXI век е времето на неограничените възможности. Длъжни сме сами за себе си да правим всичко по силите си, за да се чувстваме удовлетворени и щастливи от живота, който живеем.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!