≡ Menu

Тениските не са това, което бяха

Никой не може да ти каже кога са се появили тениските. Но е факт, че те постепенно изместиха традиционния потник в мъжкото бельо. А после категорично завладяха и женските гардероби.

тениска-с-щампа

тениска-с-щампа

Сигурно и вие си спомняте за детските години, когато школото тръгваше на екскурзия, а в списъка със задължителни предмети фигурираха и поне 2-3 тениски. Ако така жадуваното приключение продължаваше повече, мама слагаше поне 5-6 тениски и заръчваше:”Не се опитвай да ги переш – само ще ги захабиш!”

Тениски

Тениски

Тениските от моето детство бяха едноцветни, предимно бели. После се появиха и цветни. Първите ми шарени тениски не издържаха повече от 5-6 пранета. Боята бързо изтичаше в канала, а унилото бельо или оставаше за под пуловера, или падаше до най-ниското ниво –парцал за пода.
После дойде времето на творчеството. Май през 70-те години на миналия век беше, София разцъфна с тениски с най-различни причудливи фигури, предимно кръгове. Беше време на беден пазар и принудително творчество. За да си различен – ти, брат ти, сестра ти, мама забъркваше някакви цветни бози, връзваше тениските на възли, топваше дрешката в различни бои, после вареше, переше…Западните хипари ряпа да ядат – такива произведения на изкуството майстореше българинът – улиците грееха като в бразилски карнавал. Сиромах човек – жив дявол!

Тенискa щампи

Тенискa щампи

Днес това е история. Тениските не са това, което бяха. Те отдавна напуснаха мястото на бельото в скрина и смело се настаниха на закачалките редом с официалните одежди. Нещо, което беше немислимо в миналото, днес като че ли стана ежедневие. Тениските съвсем естествено се съчетаха с костюмите, даже най-тежкарските. Тениски под сака днес срещате и на вечерно парти, и в служебния офис, че даже и на симфоничен концерт. И не се приемат за лош тон.
Тениските днес са не само ежедневна дреха, но и начин на изява на нещо, което ни харесва или което искаме да споделим. Фенове – любим отбор. Меломани – рок група или певец. Бунтари ни се заканват с тениски, от които ни плаши среден пръст. От рошави революционери до перверзно изплезени пънкари и метъли дефилират по улиците и градския транспорт. Тениски хвалят бири, швепсове, уиски…А вечер, в дискотеките, можете да срещнете и такива, които светят в тъмното или присветват в такт с музиката.

тениска

тениска

Тениските днес са продукт на оживена търговия, но и отново – на творчество. Съвременните технологии позволяват сам да си направиш печат върху дрешката. Можеш да си направиш тениски за всеки ден, да си напишеш мото, даже да си направиш щампа със собствената физиономия. Ако искаш да растеш в йерархията, можеш да си поръчаш и такива тениски – с лика на директора, главния счетоводител и шефа на „Човешки ресурси”.
След години, ако по някаква причина се затрие човечеството и останат само тениските, можем да бъдем спокойни – от техните картинки и надписи ще може отново да се възстанови човешката история.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Следваща »

« Предишна

error: Content is protected !!