≡ Menu

Тежки проявления на младежки пъпки

Тежко възло – кистозно акне

Има множество хора с този вид младежки пъпки, които са наситено червени или лилави на цвят. Според специалистите по акне вулгарис, този тип пъпки почти винаги оставят белези по лицето. Навременното лечение може да минимизира тези белези, а дерматолозите понякога прилагат и кортикостероиди, които се инжектират директно във възлите и кистите, за да се намали размера и болките на възпалението.

Конглобатно акне

То е една от най-тежките форми на пъпки по тялото. Включва множество възпалени възелчета, които са свързани помежду си под кожата. Може да се получи върху шията, гърдите, ръцете и бедрата. Не рядко, конглобатното акне оставя белези, а от него страдат най-вече мъжете. Обикновено се получава от злоупотребата на стероиди или допълнително приеман тестостерон. Навременното му лечение е от решаващо значение.

Механично акне

Причинява се от топлина, триене или натиск върху кожата, често от носенето на спортна екипировка, като например каски или бейзболни шапки. Именно затова понякога се нарича „спортно – индуцирано акне“, а превантивните мерки срещу него включват обличане на абсорбираща дреха под спортния екип и вземане на душ веднага след приключване на заниманието.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!