≡ Menu

Таблица за умножение

Как много лесно да научим учениците на таблицата за умножение от 1 до 10 тя е много важна за учениците от 2 клас. Те трябва добре да са подготвени предварително и да знаят таблицата за умножение за да могат правилно да смятат и да не им е трудна математиката, а по скоро забавна, като може да се научи под формата на математическа игра. Да се започне да се смятат лесните числа в таблицата, като 2.2=4 и 3.2 =6, като това ще им е лесно и те ще се забавляват докато учат таблицата и уравненията ще са им много лесни.

В живота на всеки родител на малък ученик неизменно се появява дилемата как лесно да научим таблицата за умножение от 1 до 10. Дори отдавна да сме забравили как самите ние сме запаметявали таблицата за умножение, сега като родители забелязваме, че тя се явява едно от най-големите предизвикателства за малките ученици. Някои деца я заучават сравнително лесно, за тях тя е логична и приятна материя, за съжаление много по-чести са случаите когато тя предизвиква големи тревоги както за децата, така и за родителите, за това тук ще предложим няколко метода с които да улесним учениците и да им осигурим по-бърз успех в това предизвикателство.

таблица за умножение за ученици

таблица за умножение от 1 до 10

Като начало е добре до обясним на детето важността на таблицата. Фактът, че се учи във втори клас показва, че без нейното знание, разбирането и научаването на материала по математика в последствие ще бъде невъзможно. Добре е това да се демонстрира на детето по положителен начин. Например след като то научи някое от лесните уравнения, като 2.3=6, да му се обясни тяхното приложение в деленето и в уравненията с едно неизвестно. Така детето ще разбере, че таблицата за умножение е ключова за разбирането на материала по математика и само ще прояви желание да учи.

Не трябва да забравяме и факта, че второкласниците са малки деца и за тях е трудно да се концентрират за дълго време. За това разнообразявайте уроците с различни игри и песнички, които да правят урока приятен и полезен едновременно с това. Например заучаването на песнички за таблицата за умножение е перфектен метод за кратка пауза от урока, която хем дава на децата почивка, хем ги забавлява, хем им помага да научат таблицата за умножение по-лесно.

Друг добър метод е комбинация от няколко упражнения. Детето трябва да прочете таблицата няколко пъти бързо, не повече от 3-4 минути. След което да направи бърз разбъркан тест от 20 упражнения, докато вие му засичате време. Проверете за грешки и му покажете времето, като предложите награда ако достигне 0 грешки за определената от вас скорост.

Повтаряйте тази процедура всеки ден и ще забележите бърз напредък. Изграждането на положително отношение към знанието и наградите за добри резултати също ще помогнат. Разбира се не трябва да се стига до разточителство, проявявайте разум и не оставяйте съмнение в целта на учението и ползите от него. Наградите са замо за да се почувства детето по-доволно от постижението, и да разбере че усилията и положения труд се отплащат. Наградите за добри резултати също не е нужно да са материални, те могат да са например приятна разходка в парка, игра в която да участва цялото семейство, специална вечер, канене на приятел с приспиване или друго специално организирано преживяване. Малки материални награди също могат да помогнат, като приготвяне на любим десерт, пуканки или чипс, купуване на нов молив или нова гумичка към колекцията с фигурки.

Друг интересен метод са компютърните игри, има много които са специално проектирани за да помагат на децата да научат таблицата за умножение. Такива игри могат да се намерят както в български, така и чуждоезични сайтове. Математиката е една и съща на всички езици. Тези игри са забавни и учат децата в процес на игра, което е едновременно ненатоварващо и образователно. Много от тези компютърни игри помагат както за запомняне на отговорите използвайки повтарящи се условия, така и с подобраване на бързината с която децата отговарят, някои от тях са с падащи плодчета или облачета или включват бързото уцелване на животно с правилния отговор има и други интересни варианти.

И не забравяйте вие най-добре познавате детето си и знаете какво ще го зарадва и как да му помогнете за да го улесните в трудната за него таблица за умножение.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!